Nedavno objavljeno

LJUDMILA MILA ČISTOVA: Ruskinja koja je u Sarajevu otvorila prvu školu plesa oko šipke

Svjetski popularni “pole dance” stigao je i kod nas zahvaljujući mladoj Ruskinji Ljudmili Čistovoj: njena škola plesa oko šipke za kratko je vrijeme privukla mnoge Sarajke bez obzira na dob

Mila pored šipkeRuskinja iz Sankt Peterburga Ljudmila Čistova (25), u privatnom krugu zvana Mila, može se pohvaliti da je prva u Sarajevu inicirala i osnovala školu pole dancea odnosno plesa oko šipke. Mi je možemo smatrati i promotorkom ovog tipa vježbi koje su sve popularnije u svijetu i namijenjene su isključivo ženama.
Prije svega, želimo predstaviti našu novu sugrađanku, Milu, u čijem su životu prioritetni školovanje, rad i visoko obrazovanje. U rodnom Sankt Peterburgu završila je Pravni fakultet i odbranila magistarski rad o Jugoslaviji u ljeto 2018. godine. Te iste godine u jesen, na poziv jedne kompanije, stigla je u Beograd već u septembru. Prelazak iz Rusije u bivšu Jugoslaviju slijedi izvjesnu emotivnu nit koja se provlači kroz njenu porodicu. Ljudmilin pokojni deda bio je ljekar koji je radio u našoj bivšoj državi nekad: „Djeda sam jako voljela često je pričao o Jugoslaviji, zainteresirao me za tu zemlju i zbog njega sam magistarski rad posvetila toj zemlji“, emotivno priča Mila. Kaže nam da i njena majka voli naše krajeve, godinama uživa na moru, u ljepotama Crne Gore. Stoga se čini sasvim prirodnim i Milin dolazak u Beograd, gdje je živjela godinu i po, radeći u jednoj kompaniji. Onog trenutka kad je ta kompanija osnovala i rusko-bosansku firmu, sa njom je i Mila stigla u Sarajevo, u ljeto 2019. godine.
“Grad me prihvatio prijateljski”, kaže Mila, koja je u jednom momentu poželjela da se okuša u vlastitom projektu, da vodi svoj biznis. Odlučila se za školu plesa oko šipke.

Plesni trening

Pole dance je specifičan fitnes koji kombinuje elemente atletike, akrobatike, koreografije, ritmike i plesa. Fizički je veoma težak i naporan, ističe Mila. “Zato radimo puno vježbi za jačanje mišića. Prva faza je zagrijavanje vježbama za oblikovanje tijela i mišića, zatim se pleše bez ograničenja kako biste osjetili svoje tijelo, njegovu gipkost i pokretljivost, a onda sve to spojite u plesu oko šipke.” Mila pokazujeMila, koja je pole dance otkrila prije četiri godine u Sankt Peterburgu, s lakoćom izvodi prave egzibicije. Inače, život joj je, kaže, u znaku fizičkih aktivnosti. Puno je vježbala u teretani, ima snagu, voli trenirati, a sada je i instruktorica za snowboarding. “Nije mi teško da radim ove vježbe i da djevojke i žene učim kako da ih izvode. Bitno je da imaju strpljenja, da vjeruju u sebe i svoj uspjeh.”
Pole dance je veoma popularan u svijetu, no ipak se u mnogim sredinama na ovaj plesni trening gleda s predrasudama jer budi asocijaciju na striptiz, što trenerice negiraju svuda i u svakoj zemlji. “Ovo nije striptiz, već najteži elementi za ples oko šipke, veoma korisni za pravilno i lijepo držanje tijela, za fleksibilnost, za eleganciju pokreta i cijele figure. Kako sam već rekla, pole dance je spoj teških vježbi, pretežno zbog toga što objedinjava sportske elemente.”
Milina trening škola “I can pole dance” privukla je do sada stotinjak djevojaka i žena u dobi od 18 do 50+. Vrijeme za vježbe je svakog dana od 16 do 22 sata. “Mogu vam reći da djevojka koja na prvi trening dođe sama, sljedeći put dolazi sa drugaricom, a nekad i više njih. Raduje me da su Sarajke pokazale toliko interesovanje za ovu vrstu plesnog treninga.”

 

Latest Posts

Raport

spot_img