Nedavno objavljeno

IZ ARHIVE: BEBA SELIMOVIĆ, TEREZA KESOVIJA I HANKA PALDUM

Pozitivne vibracije

Veče posvećeno velikanima narodne muzike na Festivalu Ilidža 2016 obilježili su nastupi Hanke Paldum, Bebe Selimović i Tereze Kesovije

Rijetko kada su ljubitelji narodne pjesme mogli uživati kao na Festivalu narodne pjesme Ilidža 2016. Veče posvećeno velikanima narodne muzike obilježili su nastupi Hanke Paldum (60), Bebe Selimović (77), ali i Tereze Kesovije (77), koja se među “narodnjacima” našla na inicijativu menadžmenta i produkcije TV Hayat. Pjevačica šansona i zabavne muzike razgalila je srca publike otpjevavši sevdalinku Ko ti šćeri pokida đerdane, a kasnije je priznala kolegici Hanki Paldum, koja je davno snimila ovu pjesmu, kako ju je “preslušala 800 puta da bi uspjela skinuti trilere” i da ju je to učinilo sretnom. Potom je Hanka zapjevala Djevojka je zelen bor sadila, posvećujući je upravo Terezi, jer se u pjesmi pominju Dubrovnik i Konavle, gdje je rođena. “Ispalo je sve veoma simpatično, a to se dopalo i Terezi, jer mi se pridružila na sceni i sa mnom pokušavala otpjevati pjesmu iako to nije njen muzički žanr. Sve što se radi iskreno, s ljubavlju i sponatno, ispadne simpatično i lijepo”, govori naša vodeća pjevačica narodne pjesme.

Poštovanje i divljenje

Hankino druženje s Terezom datira iz vremena kada su zajedno nastupale na velikim koncertima i javnim snimanjima koje su organizovale radiostanice Sarajeva, Zagreba, Beograda i Ljubljane. “Još tada su se osjetile pozitivne vibracije među nama, naklonjenost i međusobno poštovanje. Kada sam 2006. promovisala album Žena kao žena u Zagrebu, došli su mi mnogi javni radnici, moje kolege i prijatelji kao što su Kemal Monteno, Arsen Dedić i Semka Sokolović, koji više nisu među nama. Došli su mi, također, Josipa Lisac, Tarik Filipović, Enis Bešlagić, ali i Tereza, koja dođe na svaki moj koncert u Zagrebu. Po senzibilitetu i temperamentu, Tereza je slična meni. Veoma je spontana i iskrena i zato je posebno cijenim.”
Hanka Paldum dugo se poznaje i s Bebom Selimović, jednom od najcjenjenijih pjevačica s ovih prostora. Na počecima karijere željela se poistovjećivati s Bebom, jer ju, kako kaže, fascinirala damskim i otmjenim izgledom. “Nastupale smo kasnije zajedno na mnogim koncertima širom bivše Jugoslavije, crpila sam njenu mudrost i lijepo ponašanje. Žao mi je što se takva legenda povukla nekako rano s muzičke scene i iz javnog života, jer Beba je i sada očaravajuće zanosna. Ovih dana nagovaram je da se aktivira, da se s vremena na vrijeme pojavi na nekim manifestacijama, jer to duguje muzici i poklonicima svoje pjesme”, ističe Hanka.
Ovogodišnje izdanje festivala, koje je organizirala Općina Ilidža, naša pjevačica svrstava među najbolja do sada. Festival narodne pjesme cijeni i zato što tradicionalno afirmiše dobre autore i pjevače, ali i mlade debitante, među kojima je i ona bila 1975. Tada je svoj nastup krunisala kompozicijom Ja te pjesmom zovem, još i sad popularnom i sa kojom vole da se okušaju i istaknu današnji početnici.

ARHIVA: Gracija, august 2016.

Latest Posts

Raport

spot_img