Volite li civeklu? Ako odgovor nije ni blizu potvrdan, znanstvene studije možda imaju objašnjenje. Postoje znanstveno dokazani razlozi zašto neki ljudi ne vole cveklu, a drugi je vole.
Zašto nekima ima zemlje?
Ovisno o tome koga pitate, čini se da ljudi ili obožavaju ili mrze cveklu. Neki ljudi opisuju cveklu kao slatku, a drugi govore o zemljanom okusu cikle, međutim, mnogi ljudi uspoređuju jedenje cvekle sa žvakanjem usta punih prljavštine. Da, uzgaja se u zemlji, no uobičajena zabluda je da, zato što cvekla raste u tlu, ima okus po prljavštini.
Istina je da zapravo ne jedete prljavštinu dok jedete cveklu osim ako je niste oprali i žvačete je ravno iz zemlje. Studije pokazuju da cvekla nekim ljudima ima okus poput prljavštine jer sadrži kemikaliju zvanu geosmin, organski spoj koji proizvodi vrsta aktinobakterije nazvane Streptomyces.
Proizveden od organizama u tlu, ovaj spoj proizvodi izrazito zemljan miris, aromu koja se javlja u zraku nakon padavina i u cvekli – zajedno s drugom hranom, kao što su gljive, mrkva, blitva, pa i grožđe. Ovo objašnjava zašto ljudi često misle da cvekla ima okus prljavštine – jer geosmin ima zemljan miris, poput mirisa svježe izoranog polja ili mokrog tla.