Nedavno objavljeno

Gljive i Alzheimerova bolest

U nedavno objavljenoj studiji istraživači su nastojali dokazati kako bioaktivni spojevi u gljivama mogu pomoći u prevenciji nastanka i napredovanja Alzheimerove bolesti.
Hranjiva i ljekovita svojstva gljiva cijenjena su stoljećima. Neke su studije identificirale antikancerogena, antioksidativna, antimikrobna i neurozaštitna svojstva u biomolekulama ove hrane, što ukazuje da njihova konzumacija pokazuje potencijal u odgađanju ili čak sprečavanju kognitivnog oštećenja povezanog s Alzheimerom.
Studija je za gljivu lavlja griva (Hericium erinaceus) pokazala kako su njeni ekstrakti i biomolekule efikasno preokrenuli kognitivne i bihevioralne nedostatke u predkliničkim ispitivanjima na životinjama te u kliničkim ispitivanjima na ljudima. Dobra dejstva imale su i zečarke (Grifola frondosa) i kraljevska bukovača (Pleurotus eryngii). Istraživanje je pokazalo da je samo 300 grama ovih gljiva sedmično dovoljno za smanjenje rizika od blagog kognitivnog oštećenja čak za 50 posto.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport