Postoji nešto čarobno u desertima koji spajaju jednostavnost i eleganciju. Mini pavlove su upravo to – hrskave izvana, pjenasto mekane iznutra, a ukrašene oblacima šlaga i svježim voćem koje svemu daje svježinu i boju.
Ove male slatke čarolije izgledaju kao da dolaze iz vitrine vrhunske slastičarnice, a priprema ih je jednostavna i opuštajuća. Savršene su za posebne prilike, rođendane, praznike ili jednostavno kad poželite desert koji oduzima dah.
Sastojci:
Za korice (meringue) koristi se četiri bjelanca sobne temperature, sitni šećer, kašičica kukuruznog škroba, pola kašičice soka od limuna ili sirćeta, te po želji kašičica ekstrakta vanilije.
Za punjenje i dekoraciju potrebni su vrhnje za šlag, šećer u prahu, vanilija po ukusu i svježe voće poput jagoda, malina, borovnica, kivija ili drugog po želji.
Priprema:
Za početak, pećnicu treba zagrijati na 110 stepeni i pripremiti pleh obložen papirom za pečenje. Bjelanca se mute dok ne postanu pjenasta, a zatim se postepeno dodaje šećer, kašiku po kašiku, dok se ne dobije sjajan i čvrst snijeg koji drži oblik. Kada je smjesa gotova, u nju se lagano umiješa kukuruzni škrob, malo limunovog soka i ekstrakt vanilije, tek toliko da se sve poveže, ali da zrak ostane u smjesi.
Savršen brzi desert
Na pripremljenom plehu formiraju se mala „gnijezda“ od snijega, s blagim udubljenjem u sredini koje će kasnije primiti šlag i voće. Pavlove se peku oko sat vremena, a zatim ostavljaju u ugašenoj pećnici da se polako ohlade. To je ključ da zadrže savršenu strukturu – nježnu, ali čvrstu koricu i mekanu, pjenastu unutrašnjost.
Kada su potpuno ohlađene, svako gnijezdo puni se svježe umućenim šlagom u koji se može dodati malo šećera u prahu i vanilije za dodatnu aromu. Na kraju dolazi najljepši dio – dekoracija svježim voćem. Jagode, borovnice, maline ili kivi učinit će ih ne samo ukusnima, nego i pravim vizualnim užitkom.
Mini pavlove su desert koji savršeno spaja laganu teksturu i bogat okus. Mogu se pripremiti dan ranije, uz savjet da se šlag i voće dodaju neposredno prije posluživanja, kako bi korica ostala hrskava.
Svaki zalogaj mini pavlove pruža savršenu ravnotežu između hrskave kore i mekane unutrašnjosti, a svježe voće i šlag stvaraju vizualnu i ukusnu harmoniju koja oduševljava i najzahtjevnije sladokusce.