Nedavno objavljeno

Piletina s paprikom, krompirom i paradajzom

SASTOJCI:
• 6 do 8 pilećih bataka
• 2 kašike Dijon senfa
• sok od 1 limuna
• 2 kašičice mljevene paprike
• 4 kašike maslinovog ulja
• 1,5 kg mladog krompira
• 1 glavica ljubičastog luka, narezana na 8 kriški
• 6 češnjeva bijelog luka, zgnječenih
• 280 g cherry paradajza
• šaka grančica svježe majčine dušice
• listići peršuna, za posluživanje

PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 200 °C i postavite rešetku na srednji nivo.
Uklonite višak kože i masnoće s pilećih bataka te ih posolite i pobiberite. U velikoj zdjeli pomiješajte senf, limunov sok, mljevenu papriku, 2 kašike maslinovog ulja te po potrebi još soli i bibera. Dodajte batake i dobro ih premažite marinadom. Ostavite sa strane dok pripremate povrće.
Krompir prepolovite, luk narežite na kriške, a cherry paradajz prerežite napola (njih dodajete kasnije).
U velikoj posudi za pečenje (npr. 23 × 33 cm ili slično) pomiješajte krompir, luk i bijeli luk s preostalim uljem, solju i biberom. Rasporedite ravnomjerno i dodajte grančice majčine dušice. Na povrće položite batake i prelijte ih ostatkom marinade. Pecite 30 minuta, nepokriveno.
Izvadite iz rerne, dodajte cherry rajčice i pecite još 25–30 minuta, dok krompir ne omekša. Poslužite posuto svježim peršunom, uz zelenu salatu.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img