SASTOJCI:
• 4 velika jaja (odvojeni bjelanjci i žumanjci)
• 1/4 kašičice italijanske mješavine začina
• 1/8 kašičice soli
• 1/8 kašičice bibera
• 1/4 šolje ribanog parmezana
• 1 kašika svježeg bosiljka (sitno nasjeckanog)
• 1 kašika nasjeckanog sušenog paradajza u ulju
PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 230°C.
Bjelanjke stavite u veliku zdjelu, a žumanjke odvojite u 4 manje posudice. Istucite bjelanjke sa začinima (italijanska mješavina začina, so i biber) dok ne dobijete čvrsti snijeg.
U namašćenu tavu od lijevanog željeza (promjera 23 cm) rasporedite snijeg od bjelanjaka u 4 hrpice. Stražnjom stranom kašike napravite udubljenje u svakoj. Pospite parmezanom i pecite u rerni 5 minuta dok ne poprime svijetlozlatnu boju. Pažljivo dodajte po jedan žumanjak u svako udubljenje i nastavite peći još 3-5 minuta, dok se žumanjci ne stvrdnu po želji.
Pospite nasjeckanim bosiljkom i sušenim paradajzom te poslužite odmah.