SASTOJCI:
• 8 komada piletine (bataci i zabatci)
• 2 kašike maslinovog ulja
• 4 češnja bijelog luka, zgnječena
• 5 grančica majčine dušice
• 1 velika narandža narezana na kolutove
• 2 šolje pilećeg temeljca
• 1/2 šolje svježeg soka od narandže
• 1 veliki ljubičasti luk narezan na kriške
• 1 kašika prženih sjemenki kumina
• 1 kašika putera
• 1/4 kašičice tucane paprike (dodajte više za pikantnije jelo)
• so i biber
PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 190 °C. Piletinu posolite i pobiberite. Zagrijte ulje u tavi otpornoj na rernu (s poklopcem) na jakoj vatri. Piletinu stavite s kožom prema dole i pecite dok ne porumeni, zatim okrenite i pecite drugu stranu 1-2 minute. Izvadite piletinu i ocijedite višak masnoće iz tave.
Smanjite vatru na srednje jaku, pa lagano tostirajte sjemenke kumina pazeći da ne zagore. Rastopite puter i dodajte bijeli luk. Kuhajte minutu dok ne omekša. Dodajte temeljac i sok od narandže. Pustite da lagano kuha, stružući po dnu tave da se odvoje smeđi komadići i umiješaju u tekućinu. Pirjati 2 minute.
Vratite piletinu u tavu s kožom prema gore. Dodajte narandže, tucanu papriku, majčinu dušicu i luk. Pokrijte poklopcem, pa ubacite u rernu. Pecite 60 minuta, poklopljeno, a zatim skinite poklopac i pecite još 15 minuta da koža dobije boju. Piletina treba biti mekana.
Izvadite piletinu, probajte i posolite i pobiberite. Ukrasite s dosta peršuna ili svježe majčine dušice. Poslužite uz rižu, krompir ili pečeno povrće.