Nedavno objavljeno

Piletina s narandžom i kuminom

Zima je pravo vrijeme da svom kuhanju dodate malo topline. Bez obzira na to jeste li ljubitelj ljute hrane ili volite samo dašak začina, postoji bezbroj načina da obogatite jela i dodate im dodatnu dimenziju okusa

SASTOJCI:
• 8 komada piletine (bataci i zabatci)
• 2 kašike maslinovog ulja
• 4 češnja bijelog luka, zgnječena
• 5 grančica majčine dušice
• 1 velika narandža narezana na kolutove
• 2 šolje pilećeg temeljca
• 1/2 šolje svježeg soka od narandže
• 1 veliki ljubičasti luk narezan na kriške
• 1 kašika prženih sjemenki kumina
• 1 kašika putera
• 1/4 kašičice tucane paprike (dodajte više za pikantnije jelo)
• so i biber

PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 190 °C. Piletinu posolite i pobiberite. Zagrijte ulje u tavi otpornoj na rernu (s poklopcem) na jakoj vatri. Piletinu stavite s kožom prema dole i pecite dok ne porumeni, zatim okrenite i pecite drugu stranu 1-2 minute. Izvadite piletinu i ocijedite višak masnoće iz tave.
Smanjite vatru na srednje jaku, pa lagano tostirajte sjemenke kumina pazeći da ne zagore. Rastopite puter i dodajte bijeli luk. Kuhajte minutu dok ne omekša. Dodajte temeljac i sok od narandže. Pustite da lagano kuha, stružući po dnu tave da se odvoje smeđi komadići i umiješaju u tekućinu. Pirjati 2 minute.
Vratite piletinu u tavu s kožom prema gore. Dodajte narandže, tucanu papriku, majčinu dušicu i luk. Pokrijte poklopcem, pa ubacite u rernu. Pecite 60 minuta, poklopljeno, a zatim skinite poklopac i pecite još 15 minuta da koža dobije boju. Piletina treba biti mekana.
Izvadite piletinu, probajte i posolite i pobiberite. Ukrasite s dosta peršuna ili svježe majčine dušice. Poslužite uz rižu, krompir ili pečeno povrće.

Latest Posts

spot_img

Raport