Nedavno objavljeno

FESTIVAL SAVREMENE ŽENE Hrabro ženski!

Emocije i utisci sa ovogodišnjeg Festivala savremene žene u Tuzli, održanog početkom juna, dugo će nas pratiti – dobili smo nagradu “Srce Kameleona”, dodijelili priznanje “Žena inspiracija” Lejli Kraljević i priredili humanitarnu modnu reviju kreacija bh. dizajnera i dizajnerica a prikupljena sredstva donirali Udruženju Snaga žene

Napisala Mersiha Drinjaković

Snimci: FSZ/Kameleon

Naša treća rođendanska zabava koju, sad već tradicionalno, obilježavamo u Tuzli, na Festivalu savremene žene, ove je godine imala poseban obol: osim što je naš magazin već uveliko zakoračio u svojih velikih 20 godina postojanja, Gracija Party u ateljeu Ismeta Mujezinovića donio je zvanicama poseban sadržaj. Upriličili smo humanitarnu modnu reviju, prvu ove vrste održane u gradu na zrnu soli, te Tuzlankama i Tuzlacima, i svim festivalskom gostima, pružili priliku da učestvuju u aukciji kreacija koje su nam donirali bh. dizajneri i dizajnerice.

Reviju su za ovu posebnu priliku nosile žene iz javnog života BiH, mnoge od njih su već krasile stranice Gracije, a sredstva skupljena na reviji smo donirali Udruženju Snaga žene iz Tuzle. Gracijina zabava bila je prilika i da, sad već drugi put dodijelimo naše priznanje.

 

Žena inspiracija

Naša nagrada nosi ime “Žena inspiracija”, statueta od bosanskog oraha koju nam je i ovaj put napravila sarajevska umjetnica Elma Dženetić. Lani smo je dodijelili direktorici Festivala savremene žene, umjetnici Edini Selesković za sve što čini i u sferi umjetnosti, ali i na polju povezivanja žena iz BiH, regiona i svijeta. Ove je godine više nego zasluženo nagrada “Žena inspiracija” otišla u ruke Lejle Kraljević, poduzetnice iz Viteza.

Suosnivačica kompanije Derubis Caravans koja proizvodi luksuzne jahte i prikolice, jedina je žena na izvršnoj poziciji u karavaning industriji u svijetu i u prvih šest mjeseci ove godine dobila je dvije važne međunarodne nagrade struke: za dizajn i inovaciju, prvo u Frankfurtu pa u Berlinu.

Nisu nas samo Lejlina priznanja vodila ka tome da baš njoj dodijelimo nagradu, bila je to i njezina energija, ustrajnost i mašta da od početne ideje – dječije prikolice za igračku za samo nekoliko godina dođe do velikih uspjeha u biznisu. “Ovo je za mene baš šok! U januaru smo u Frankfurtu primili nagradu za dizajn godine, za naš stopostotni bh. proizvod, a u maju za inovaciju godine u Berlinu. Ali svim srcem vam se kunem da je ovo vjerovatno najljepša nagrada koju sam ikad dobila u životu”, kroz suze je poručila Lejla primajući naše priznanje, te dodala: “Duboko dirnuta, želim se zahvaliti divnom timu magazina Gracija na ovoj posebnoj nagradi. Prepoznali su moju misiju da inspirišem i motivišem mlade, s porukom da baš nikada ne odustaju od svojih ideja i snova. Obećavam vam da ćemo vam donijeti još nagrada!”.

Gracija kao vjerni pratitelj i medijski prijatelj Festivala savremene žene u Tuzli već sedmu godinu zaredom, ispratio je sva dešavanja, panele, promocije, mentoring program i jako smo zahvalni što smo dijelom sadržaja ove jedinstvene festivalske smotre žena.

Fireside chat

Kroz sadržaj smo bili prisutni i u posebnom segmentu festivala nazvanom “Fireside chat”. Naš “razgovor uz vatru” nosio je naziv “Sijalica nije izumljena unapređivanjem svijeće”, a učestvovale su Mersiha Drinjaković, glavna i odgovorna urednica i Belma Pećanin, vlasnica i direktorica Gracije, uz sjajno moderiranje Tuzlaka Borisa Balte, osnivača Tuzla Film Festivala.

Imali smo priliku podijeliti iskustva iz prve ruke o svim izazovima održavanja u životu printanog izdanja našeg magazina, kao i svim postignućima i poduhvatima u sferi digitializacije i utiranja puta ka jedinstvenoj medijskoj pltatformi koju čine: magazin, portal, društvene mreže i YouTube kanal Gracije, uz posebne projekte iz domena društvene odgovornosti po kojima smo postali prepoznatljivi. I koji su nam donijeli toliko važna priznanja kao što je, prvo, nagrada Društva novinara godina, dodijeljena u maju “za akciju za žene Palestine kojom su ukazali na važnost empatije prema onome što se dešava u Palestini”.

I onda novo, nama srcu jako važno i drago, priznanje Radija Kameleon i Festivala savremena žena u Tuzli, Srce Kameleona – za sveukupan doprinos društvu, s posebnim akcentom na Donatorsku večer za žene Palestine koju smo, sa Narodnim pozorište Sarajevo, organizirali u decembru 2023. Od Tuzle smo se oprostili s posebnim osjećajem radosti, zahvalnosti, a nikako ne možemo zaboraviti i naše poslovne partnere bez kojih sve što smo upriličili tokom FSŽ ne bi bilo moguće. Golemu zahvalnost dugujemo: Raiffeisen banci, brendu Nutrino Lab, kozmetičkom brendu Catrice, Spa hamamu Amman, kompaniji JYSK, kao i tuzlanskoj cvjećari Čarolija koja nam je uredila cvjetni foto-kutak na zabavi, te dekorisala cijeli event.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img