Kako se približava ljeto dijeta nam sve češće pada na pamet, evo priče o jednom od brojnih vrsta režima ishrane koji ima dvije strane medalje: paleo dijeta je rezultat istraživanja američkog naučnika Lorena Cordaina, a koja, razliku od tradicionalnih dijeta koje se fokusiraju na gubitak težine, fokus ima na cjelokupno zdravlje i dobrobit.
Koncept dijete
Zašto “paleo”? Jer je Cordain proučavao mogući način ishrane naših predaka iz perioda paleolita. Iako su prve asocijacije na ovu dijetu – velike količine mesa – to ipak ne znači da treba da jedemo sirovo meso i korijenje. Izbjegavanje žitarica, šećera i raznih prerađevina može da učini čuda, kaže dr. Cordain. Koncept Paleo dijete se temelji na tome da su ljudi evoluirali milionima godina prije neolitskog perioda, kada se ishrana zbog poljoprivrede značajno promijenila. Autor dijete tvrdi da žitarice nisu bile dio praistorijske ljudske ishrane, te da su uvedene u jelovnik tek u vrijeme agrokulturne revolucije prije 10.000 godina.
Postoje, naravno, i drugačija mišljenja: dijetetičarka-nutricionistica Sharon Palmer ne može vjerovati da je paleo dijeta i dalje aktuelna: “Jedenje mesa, a izbjegavanje žitarica i mahunarki neodrživo je za zdravlje ljudi i planete”. Paleo dijeta zasnovana je na povećanom konzumiranju crvenog mesa i životinjskih proteina, te na eliminaciji mliječnih proizvoda, žitarica, mahunarki i većine voća. Niska po broju kalorija i ugljikohidrata, dijeta će pomoći gubitku težine, ali uz moguće zdravstvene posljedice. Među njima su umor, glavobolja, konstipacija i promjene raspoloženja, kao i povećan rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta kancera. Vrijeme je da se paleo dijeta ostavi po strani, te prigrle zdrave namirnice, iz svake prehrambene grupe.