spot_img

Nedavno objavljeno

Raspjevani članovi ŽKUD Željezničar

Kroz brojne sekcije prošlo više hiljada članova – pjevača (horskih) i solista, igrača, muzičara, glumaca, pjesnika, slikara, recitatora...

Petu godinu zaredom 6. aprila članovi ŽKUD Željezničar obilježavaju Dan oslobođenja Sarajeva, pod sloganom “SARAJEVO LJUBAV TO JE, MOJ PUTNIČE” u auli Željeznicke stanice.

Razloga za pjesmu, igru, poeziju i puno drugih sadržaja ima napretek, a posebno što  Društvo uskoro slavi svojih 80 godina postojanja. Jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u BiH “Željezničar” Sarajevo osnovano je 30. oktobra 1945. godine pod imenom “Vaso Miskin Crni” na inicijativu sindikata željezničkih i transportnih radnika Željeznice. “Ovdje moramo spomenuti kako naš hor djeluje bez prestanka sve ove godine, a zanimljv je podatak da se 206 radnika i službenika Željeznice prijavilo te 1945. godine za članstvo u horu”, kažu iz KUD Željezničar.

Brojne sekcije

Članovi Željezničarskog kulturno-umjetničkog društva “Željezničar” okupljeni u brojnim sekcijama učestvovali su tokom proteklih godina na raznim festivalima, smotrama, proslavama i gostovanjima u zemlji i inostranstvu.

Kroz sekcije društva u svim ovim godinama postojanja prošlo je više hiljada članova – pjevača (horskih) i solista, igrača, muzičara, glumaca, pjesnika, slikara, recitatora… U tom periodu djelovali su narodni, tamburaški i duvački orkestar, mješoviti hor, folklorne sekcije, dramska sekcija, plesna grupa, muški oktet i brojne druge sekcije.

Pored hora, u ŽKUD Željezničar postoji orkestar koji obrađuje starogradske, zabavne i sevdalinke. Ansambl Ašk sevdah, osnovan je prije 6 godina sa ciljem promocije sevdaha i narodnih nošnji žena Sarajeva i sarajevskog polja. O popularnosti ansambla najbolje govori činjenica da su prošle godine imali 18 javnih nastupa i koncerata.

Latest Posts

Raport

spot_img