spot_img

Nedavno objavljeno

Svjetski dan umjetnosti na rođendan Leonarda da Vincija

Svjetski dan umjetnosti obilježava se na godišnjicu rođenja velikana renesanse Leonarda da Vincija koji je dao nemjerljiv doprinos brojnim umjetničkim i naučnim sferama

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan umjetnosti, a upravo taj dan odabran je zbog rođendana velikana reneseansne umjetnosti Leonarda da Vincija.

Svjetski dan umjetnosti međunarodna je proslava likovnih umjetnosti, koju je proglasila Međunarodna umjetnička asocijacija, partner UNESCO-a, kako bi promovirala svijest o kreativnim aktivnostima širom svijeta.  Na taj se dan podržavaju veze umjetnosti, umjetnika i šire zajednice, potiče promocija raznolikosti umjetničkog izraza te naglašava doprinos umjetnika održivom razvoju.

Najpoznatije Da Vincijevo djelo

Leonardo da Vinci rođen je u Vinciju pored Firence 15. aprila 1452. Bio je talijanski slikar, kipar, graditelj, inžinjer te pisac. Kao dijete, volio je život na selu i glazbu, a u slobodno vrijeme uživao u crtanju. Prepoznavši talent, otac ga je poslao poznatom slikaru Verrocchiju, u čijem su ateljeu stasali brojni umjetnici.

Tu je Leonardo proveo narednih sedam godina te upoznao Botticellija, Pietra Perugina i Lorenza di Credija. Leonardo je potom preselio u Milano gdje je radio na dvoru Ludovica Sforze. U Milanu je proučavao fiziku, prirodne nauke i arhitekturu što je rezultiralo njegovim poznatim skicama i tehničkim crtežima. Iz Milana se vratio u Firenzu, a potom odlazi u Rim gdje provodi dvije godine u Vatikanskoj palati baveći se matematikom i anatomijom. Nakon toga odlazi u Francusku gdje ostaje do svoje smrti 1519. godine.

Njegova zastavština danas ga čini čovjekom koji utjelovljuje renesansni ideal svestrana čovjeka – višestruko nadarenu osobu neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama.

Osim u umjetnosti dao je doprinos anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici.

facebook sharing button 68
twitter sharing button

Latest Posts

Raport

spot_img