spot_img

Nedavno objavljeno

Bivša gospođa Pirelli i Cavallijeva muza

Iako se prestala baviti manekenstvom, Tunižanka Afef Tronchetti Provera, tadašnja supruga vlasnika Pirelli grupe u vrijeme boravka u Sarajevu, s prijateljem dizajnerom Robertom Cavallijem, došla je i s viješću da postaje zaštitno lice L’Oreala

Nama je boravak ove poznate manekenke u Sarajevu tog ljeta 2008. bio prilika da joj postavimo nekoliko pitanja. U ovih više od deceniju i po ipak se ponešto promijenilo u njezinom životu, Afef se od supruga, Marca Tronchettija Provere, vlasnika Pirelli grupe, razvela 2018. Od oktobra 2021. supruga je talijanskog biznismena Alessandra del Bona.

Je li velika odgovornost biti muza Roberta Cavallija?

– Ne, nema tu nikakvog napora, Cavalli me voli ovakvu kakva jesam. Sreli smo se na jednoj zabavi na Sardiniji. Rekao je da mi želi pokazati svoje radove, a onda mi je, na jahtu na kojoj sam bila, poslao komade odjeće od jeansa. Od tada smo zajedno na pistama. Roberto će mi uvijek biti beskrajna ljubav. Znam da voli kad nosim njegove kreacije.  

Cavalli Vas i danas ne bi mijenjao za mlađe modele?  

– Željela sam prestati baviti se manekenstvom, nisam više za pisti, i rekla sam mu: Roberto, moje godine više nisu za manekenstvo, a onda me on prije dvije godine nazvao i rekao mi kako radi reviju na mostu u Firenci, što je bilo prvi put da su nekom dizajneru dali takav prostor, i da želi da ja otvorim taj modnu šou. Rekla sam mu kako više nisam mlada, ali nije prihvatao “ne” kao odgovor. Na kraju je revija postigla veliki uspjeh.   

Udati ste za Marca Tronchettija Proveru, vlasnika Pirelli grupe. 

– Da, ja sam gospođa Pirelli. Moj muž i ja upoznali smo se u Londonu. Tad sam radila intervju s njim. Zaljubili smo se, sad smo već 10 godina zajedno, a vjenčali smo se 2001. godine.

Nedavno ste potpisali i ugovor s L’Orealom. O čemu se radi?

– Postala sam zaštitno lice L’Oreala i to je prvi put da su angažirali jednu muslimanku za kampanju. Najprije ću reklamirati proizvode za kosu, a potom makeup liniju. Evropska kampanja je počela prije mjesec dana. Sad sam u grupi s Andie Macdowell i Penélope Cruz… 

Nije li pomalo neobično za jednu muslimanku da ostvari karijeru u modnim prijestolnicama?

– Odrasla sam u Tunisu, ali i drugim arapskim zemljama, jer je moj otac bio tunižanski diplomata, Mohamed Jnifen. Imala sam sretno djetinjstvo, dobro obrazovanje i liberalan odgoj, ali s dosta poštovanja za religiju. Iako mu se to ispočetka nije sviđalo, otac je postepeno shvatio da želim raditi ovaj posao, ali i da poštujem sve ono čemu me naučio. Bio je, doduše, mnogo sretniji kada sam počela raditi na televiziji. 

Ko su, osim Cavallija, Vaši omiljeni dizajneri?

– Dobra sam prijateljica s Miucciom Pradom, s Valentinom i  Armanijem… 

(Mersiha Drinjaković/Dženat Dreković/AG) Gracija 84, 2008.

Latest Posts

Raport

spot_img