spot_img

Nedavno objavljeno

Jackie Chan danas slavi 70. rođendan

Kineski majstor borilačkih vještina, akcioni glumac, režiser, scenarist, filmski producent, pjevač i kaskader, koji je ušao u Guinnesovu knjigu rekorda po najvećem broju urađenih egzibicija na filmu, danas puni 70 godina.

Niski, brzi i simpatični Jackie Chan želio je biti kaskader, ali umjesto toga postao je najveća zvijezda kung fu filmova nakon Brucea Leeja. Rođen u Hong Kongu, kao dijete imao je takvu energiju da nikada nije mogao sjediti na jednom mjestu, a pošto su mu roditelji radili u ambasadi u Australiji, Chan je deset godina proveo u internatu gdje je prošao kroz rigorozno vježbanje. Prve uloge je ostvario kao statista u filmovima s Bruceom Leeom, Pesnica velikog zmaja i U zmajevom gnijezdu. Iako su ga svi smatrali njegovim velikim nasljednikom, Jackie je izjavio: “Nikada nisam htio biti novi Bruce Lee, već samo prvi Jackie Chan.”

“Nikada nisam htio biti novi Bruce Lee, već samo prvi Jackie Chan”

Za razliku od Brucea Leeja, koji je uglavnom glumio moralne i ozbiljne likove, Chan je utjelovio dobre, pomalo komične osobe, koji ne samo da su dijelili batine drugima već su ih i sami primali, pa često znali i kukavički pobjeći iz okršaja. U filmove o junaštvu uveo je ono što je nedostajalo – humor. Kao oružje koristio je bicikle, stolice, tanjire i sve što mu se našlo pod rukom, a protivnici su ga bacali u bunar, palili i davili pod vodom. Sve scene glumio je sam i ima zavidan spisak polomljenih kostiju: slomio je sve prste, oba kuka, rebra, kosti lica, gležanj, a zamalo nije poginuo snimajući Armour of Gold kada je pao s drveta i slomio lobanju.

Zbog toga je zajedno sa svojim legendarnim kaskaderskim timom na crnoj listi američkih osiguravajućih društava, a ušao je u Guinnesovu knjigu rekorda po najvećem broju urađenih egzibicija na filmu. Jackie Chan je poznat po ljubavi prema djeci i zbog toga se prema njima odnosi s poštovanjem – nikada ne psuje, ne snima ljubavne scene i ne glumi negativce, a veliki dio bogatstva donirao je školstvu. Otkad su njegove dvije obožavateljice izvršile samoubistvo saznavši da se oženio, nikada ne priča u javnosti o privatnom životu. Njegov stoti film, pod nazivom 1911, izašao je u septembru 2011 godine.

Latest Posts

Raport

spot_img