spot_img

Nedavno objavljeno

Oppenheimer trijumfovao na dodjeli Oscara

Film ‘Oppenheimer’, trosatna historijska drama o nauci i politici, bio je nominiran u ukupno trinaest kategorija, a pobijedio je u sedam.

Najveći favorit ovogodišnje dodjele Oskara Oppenheimer – proglašen je najboljim filmom na 96. ceremoniji Američke akademije.  Ovaj film je Oscara donio i reditelju Christopheru Nolanu kao i glavnom glumcu Cillianu Murphyju, dok je najboljom glavnom glumicom proglašena Emma Stone za ulogu u filmu Uboga stvorenja.

Film Oppenheimer, nominiran  je u 13 kategorija, a pobijedio je u sedam osvojivši još i zlatne kipiće za sporednu mušku ulogu, originalnu muziku, fotografiju i montažu.

U utrci za najprestižniju filmsku nagradu Nolanovi konkurenti su bili Justine Triet za “Anatomiju pada”, Martin Scorsese za “Ubice cvjetnog mjeseca”, Yorgos Lanthimos za “Uboga stvorenja” i Jonathan Glazer za “Zonu interesa”.

Za najbolji film nominirani su bili i “Američka fikcija”, “Anatomija pada”, “Barbie”, “The Holdovers”, “Ubice cvjetnog mjeseca”, “Maestro”, “Prošli životi”, “Uboga stvorenja” i “Zona interesa”.

Cillian Murphy i Emma Stone, najbolji glavni glumci

Murphy je nagrađen za ulogu fizičara J. Roberta Oppenheimera, tvorca atomske bombe. “Snimili smo film o čovjeku koji je stvorio atomsku bombu. Kako god bilo, živimo u svijetu Roberta Oppenheimera”, rekao je Murphy primajući nagradu. “Zato bih ovu nagradu želio posvetiti mirotvorcima širom svijeta”.

Za najbolju glavnu mušku ulogu nominirani su bili i Bradley Cooper za ulogu u “Maestru”, Colman Domingo za “Rustin”, Paul Giamatti za “The Holdovers” i Jeffrey Wright za “Američku fikciju”

Emma Stone, kojoj je ovo drugi Oscar nakon onoga za film “La La Land” 2016., nagrađena je za ulogu Belle Baxter, mlade žene u viktorijanskom Londonu koju nakon smrti vraća u život naučnik Godwin Baxter.

U ovoj kategoriji nominirane su bile i Annette Bening za “Nyad”, Lily Gladstone za “Ubice cvjetnog mjeseca”, Sandra Huller za “Anatomiju pada” i Carey Mulligan za “Maestra”.

Film “Uboga stvorenja” osvojio je ukupno četiri Oscara – za glavnu žensku ulogu, scenografiju, šminku i frizuru te kostimografiju.

Latest Posts

Raport

spot_img