spot_img

Nedavno objavljeno

Danas je Dan nas

Napisala Mersiha Drinjaković

Dan žena je danas. Dan nas. Svih nas koje svaki dan ustajemo, radimo, borimo se sa svim predrasudama. Ili ne radimo, jer nemamo priliku dobiti posao. A ipak radimo čak i kad nas se ne vodi kroz sistem kao “zaposlenu ženu”. Jer naš život je uglavnom mjerna jedinica za posao. Bez obzira kojeg smo profila, porodičnog bekgraunda, u kakve nas je kalupe društvo stavilo, mi radimo, privređujemo. Nekad nas vrednuju, počesto diskriminiraju, nemamo iste polazne osnove kao muškarci. Nismo ravnopravne u mnogim poljima. Nastavljamo se boriti. Ukazujemo na nepravdu, volimo misliti da malim koracima mijenjamo svijet – za djevojčice koje dolaze da nastave našu borbu.

Zapamtite ovo

Ubijaju nas. Ako to kvari današnju svečarsku atmosferu – preskočite ovaj tekst. Moramo uvijek govoriti o tome kako je femicid jedan od najvećih problema današnje BiH. I puno nas posla čeka. Sve nas. Molim vas da čitate ovo, da dijelite ovaj tekst jer smo važne, jer bez nas ne bi bilo svijeta u kojem su vladari muškarci. Zapamtite da Dan žena danas Palestinke (one koje su preživjele) dočekuju oplakujući svoju djecu, muževe, braću, roditelje. Sve su to, najvećim dijelom, dopustili muškarci – vladari današnjice. Teško možete ijednu ženu naći među njima. Pamtite to svaki put kad budete imali priliku da date svoj glas nekome – u bilo kojoj situaciji ga osnažite na način da vlada našim životima. Imajte na umu da ne izabirete samo za sebe, već za sve nas, za svoju djecu, za njihovu djecu.

Deklarativno i stvarno stanje

Danas je Dan žena. Dan kad ćemo svi naglas pričati o ženskim pravima, o rodnoj ravnopravnosti, znajući koliko u praksi, kad dođete do svakodnevnih situacija – ne vrijede puno sve te deklarativne izjave o ženskoj moći. Znate li da je naša moć velika, ali da je moramo kanalisati – ujediniti, ne dopustiti manipulaciju. Slušali bi nas kad bi vidjeli koliko nas je.

U međuvremenu, naravno da je u redu da dobijemo cvijeće, poklone, ništa nas to ne unižava, ne čini manje vrijednim. Sretan nam Dan nas. Iskoristimo ga pametno. I poslušajte pjesmu Kemala Montena. Može vam uljepšati dan.

Latest Posts

Raport

spot_img