spot_img

Nedavno objavljeno

Odlazak Iris Apfel u 102. godini: Ikona stila do posljednjeg daha

Ovog petka, 1. marta, preminula je Iris Apfel, žena koja je dokazala da stil definitivno nema godina

Rođena 29. augusta 1921. u New Yorku, od oca koji je radio u firmi specijaliziranoj za staklo i ogledala te majke koja je vodila modni butik, Iris Barrel je u ranoj dobi bila zainteresirana za modu. Kao tinejdžerica studirala je istoriju umjetnosti na univerzitetima u New Yorku i Wisconsinu. Na kraju studija radila je kao urednica za časopis Women’s Wear Daily, a zatim za dizajnericu interijera Elinor Johnson. Kasnije je postala pomoćnica ilustratora Roberta Goodmana. Bila su to iskustva koja su je nagnala da 1950. sa suprugom Carlom Apfelom, za kojeg se udala 1948., pokrene vlastiti biznis posvećen dizajnu i proizvodnji starinske odjeće.

Jedinstven osjećaj za stil

S vremenom je postala poznata po svojoj jedinstvenoj raznobojnoj odjeći i ekstravagantnim dodacima. Nosi velike okrugle naočale koje će postati njen zaštitni znak i učiniti je prepoznatljivom među hiljkadama ljudi. “Možete naučiti postati trendi. Ali što se tiče stila, ili ga imate ili nemate”, rekla je. Zvijezda njujorških društvenih večeri, posebno zahvaljujući svom jedinstvenom osjećaju za stil, Iris Apfel bila je poznata i po svojoj nadarenosti za uređenje interijera, zbog čega je učestvovala u renoviranju unutar Bijele kuće – za čak devet predsjednika.

Moderna poslovna žena

Godine 1992. Iris Apfel otišla je u penziju, ali se nije mogla natjerati da napusti modu. Vjerna svom ekstravagantnom stilu, posjećuje Sedmice mode širom svijeta kako bi podržala mlade dizajnere i pozira pred streetstyle fotografima. Njoj je 13. septembra 2005. muzej MoMA u New Yorku posvetio izložbu “Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel”. Dvije godine kasnije, pojavio se i dokumentarac “Iris”, koji se bavi njenim svakodnevnim životom. Posljednjih godina ostvarila je niz saradnji, posebno s Citroënom, brendom sladoleda Magnum, MAC Cosmeticsom i nedavno H&M-om, za koji je predstavila kapsulnu kolekciju. Ukratko, ikona stila do posljednjeg daha.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

 

Latest Posts

Raport

spot_img