Nedavno objavljeno

DRAGANA MUJANOVIĆ – Umjetnom inteligencijom možemo pomoći djeci sa poteškoćama

Dragana Mujanović je osnivačica startup-a AIsthesis, softverskog rješenja temeljenog na umjetnoj inteligenciji koje ima za cilj promijeniti način na koji pristupamo izazovima senzorne obrade kod djece

Dragana Mujanović obavlja funkciju potpredsjednice operacija u IT kompaniji Klika. Ima više od 15 godina radnog iskustva na rukovodećim pozicijama u oblastima kao što su controlling, finansije i ljudski resursi, Kroz svoju izuzetno uspješnu karijeru, Dragana je bila predavačica i govornica na mnogim lokalnim i regionalnim konferencijama, uključujući DRIVE konferenciju, CEO Akademiju, The SDG Business Conference (UN) te na međunarodnim konferencijama o kontrolingu i finansijama. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a dodatno se akademski usavršila kao Certified Business Controller kroz međunarodno priznati program Controlling Advanced Program (Horváth Akademie).

Dragana, za početak, da li možeš našim čitateljkama i čitateljima predstaviti Alsthesis?

AIsthesis je startup, koji rješava problem nedostatka uvida u unutrašnja stanja djece sa poteškoćama u senzornoj obradi. Procjenjuje se da jedno od šest djece ima poteškoće u senzornoj obradi, dok djeca s poteškoćama u razvoju gotovo uvijek imaju neki vid problema sa senzornim procesuiranjem. Uzmimo za primjer autizam: danas imamo preko 200 miliona djece s autizmom širom svijeta, a gotovo sva djeca s autizmom imaju i poteškoće sa senzornim procesuranjem. Dakle, ove poteškoće pogađaju i zdravorazvojnu djecu i djecu s nekim vidom poteškoće u razvoju. Naravno, i odrasle osobe isto tako.

Šta to zapravo znači? 

– Pojednostavljeno rečeno, cilj nam je napraviti jedan kompletan sistem koji će u realnom vremenu reći odgajateljima ili terapeutima da li je dijete manje fokusirano ili je pod stresom, zbog čega je to tako i predložiti radnju koju oni trebaju da urade kako bi pomogli djetetu da se bolje fokusira ili smiri. Ovo je moguće zbog korištenja najnovijih tehnologija poput senzor tehnologije, umjetne inteligencije i mašinskog učenja. Dijete koje je auditivno preosjetljivo može mnogo stresnije reagovati na zvukove koje možda druga djeca neće ni primijetiti. Zvuk pisanja olovke po papiru takvom djetetu može zvučati ometajuće poput zvuka bušilice pored uha. Stvarnost je mnogo složenija jer se pretpostavlja da postoji preko milijardu kombinacija senzornih profila kod djece.

Kakvi su benefiti ovakvog pristupa?

– Želimo pružiti vrijednost svim uključenim u proces obrazovanja ili terapije: odgajateljima i terapeutima dajemo uvide kakve nisu imali do sada, s ciljem da im oslobodimo vrijeme koje mogu dodatno uložiti u rad i terapiju. Djeci povećamo šanse za akademski uspjeh i smanjujemo vrijeme potrebno za terapiju. Trudimo se da ostvarimo pozitivan uticaj u našoj zajednici i predano radimo na ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja UN-a (UNDP SDGs).

Alsthesis korištenjem najsavremenije AI i senzorske tehnologije rješava problem neefikasnih i generičkih pristupa terapiji za djecu s izazovima senzorne obrade. Savršena kombinacija savremene tehnologije i rješenja jednog ozbiljnog društvenog i sistematskog problema. Otkud ideja za takvim poduhvatima?

– Uvijek me je zanimala psihologija kao nauka, ali ideja se rodila prije nekoliko godina, u periodu kad je moj sin imao operaciju krajnika. Tad sam se detaljnije upoznala sa senzornom integracijom i poteškoćama u obradi senzornih inputa, kao što može biti slučaj sa poteškoćama u taktilnoj percepciji ili recimo auditivnoj percepciji. Počela sam istraživati detaljnije. Uvidjela sam da je ova oblast jedan složen sistem i da što prije treba tehnološku modernizaciju. Počela sam razmišljati i o djeci koja idu u školu i o učiteljima pred koje je stavljena odgovornost odgoja i razvoja djece.

Kako pomoći?

Da li je realno očekivati od učiteljice da razumije unutrašnje stanje jednog djeteta u punoj učionici, posebno ukoliko dijete ne pokazuje znakove stresa? A to dijete može ubrzo početi da vrišti jer mu buka koja dolazi iz vana toliko smeta da mu je cijeli sistem preopterećen.

Slično se može desiti prilikom terapije, kada dijete ima flip-flop profil, dakle bez pravila prelazi iz stanja hiper-osjetljivosti na neki podražaj u stanje hipo-osjetljivosti ili obratno. To terapeut teško može da primijeti na vrijeme. Zamislite sada da je to dijete koje ima neki ozbiljniji razvojni poremećaj i koje još uvijek vrlo malo komunicira. Postoji mnogo prepreka na tom putu. Roditelji padaju u očaj jer im dijete stalno plače ili je nervozno, pred učiteljima je izazov jer ne znaju kako da smire dijete ili mu pomognu da se fokusira na zadatak, terapeuti ulažu ogromne napore da identifikuju uzrok i posljedicu. Shvatila sam da svima uključenim u ovaj proces treba pomoći, a upravo sam u umjetnoj inteligenciji vidjela priliku. 

Kako može pomoći AIsthesis?

– Kroz AIsthesis, mi možemo dati ogroman doprinos u rješavanju ovih izazova, a to bi u ovom slučaju bio uvid u unutrašnje stanje djeteta i identifikacija uzroka njegovog stresa. Zašto takvo dijete ne bi dobilo kontrolni ispit u trenutku kada je najviše fokusirano? Sva djeca zaslužuju priliku da razviju svoj puni potencijal, ali moramo im pristupati visoko individualizirano. I to je ono što nas motiviše na ovom putu i to je za nas jedan način razumijevanja inkluzije. Na kraju, i mi kao tim smo se se prepoznali i povezali kroz naše vrijednosti i interese, a to su pomaganje drugima, odgovorna upotreba tehnologije i resursa te fokus na rješavanje problema. 

Kako naši čitatelji i čitateljice mogu postati korisnici ovog rješenja?

– U ovom trenutku istovremeno radimo na razvoju proizvoda, na istraživanju tržišta i na pronalasku investitora koji će nam pomoći da testiramo proizvod u odabranoj partnerskoj ustanovi. Planiramo kroz dvije godine da imamo rješenje koje ćemo moći plasirati na tržište. Potrebno je da prikupimo dosta podataka, kako bi naš sistem bio koristan. Do tada bavit ćemo se uspostavljanjem saradnje sa edukativnim i zdravstvenim ustavnovama, a planiramo da svakako i roditelji mogu biti korisnici ovog rješenja. Čitatelji i čitateljice mogu pratiti naš linkedin profil, a svakako da ćemo dati više informacija na vrijeme. U slučaju interesa ili dodatnih pitanja čitatelji se mogu obratiti na e-mail info@aisthesis.tech.

Najveći izazovi

Koji su dosad bili vaši najveći operativni, a koji tehnološki izazovi u pokretanju ovakvog startupa?

Najizazovnija je bila faza istraživanja i razumijevanje potreba svih aktera uključenih u proces, prije svega psihologa. Bilo je mnogo izazovno jasno definisati šta je moguće i smisleno pratiti a šta ne, koje podatke možemo prikupljati. Djeca su spontana i prirodna. Mi možemo samo da ih slijedimo i da im dajemo podršku na tom putu. Bilo je važno je razumjeti da ne planiramo zamijeniti nikoga, nego osloboditi dragocijeno vrijeme onima koji se bave terapijom, edukacijom i odgojem koje mogu iskoristiti za direktan rad s djetetom. Većinom smo sami finansirali troškove razvojih etapa i rada, što je zahtijevalo mnogo testiranja i istraživanja dostupne tehnologije. Cijeli tim je dao svoj maksimum u procesu, pored svih svojih privatnih i poslovnih obaveza. Tehnološki izazovi su dosta veliki, od identifikacije i praćenja najosjetljivijih pokazatelja do načina zaštite podataka.

Koliko je izazovno biti žena, preduzetnica koja pokreće startup sa najsofisticiranijom tehnologijom? 

– Prije svega, šanse za uspjeh jednog startupa su jako jako male. To je samo po sebi jedan veliki izazov. Iako imam iskustvo u upravljanju organizacijama i timovima, ovo mi je nešto potpuno novo i drugačije. Većinu terminologije nisam razumjela i morala sam mnogo da učim i istražujem.

Što se tiče pronalaska potencijalnih investitora, oni odbijaju čak 99% upita za investiranje i jako je teško dobiti investiciju. U slučaju tih 1% sretnika, statistika za uloženi kapital u EU startupe pokazuje da samo 19,4% ukupnog kapitala odlazi u startupe u kojima su žene suosnivači, a 1,9% u kojima su žene osnivači. Dakle, ogroman je izazov biti žena poduzetnica koja pokreće startup. 

S druge strane, u BIH nisam osjetila drugačiji tretman jer sam žena, a možda upravo zato jer sam okružena profesionalcima koji rade na rješavanju problema. IT industrija je još uvijek industrija muškaraca, ali ja sam najviše podrške dobila upravo od muških kolega. Mnogo mi je žao što u medijima ponekad zanemarujemo divne primjere podrške koje mi žene dobijemo od muškaraca na preduzetničkom putu. Međutim, izazovi za ženu poduzetnicu koja pokreće starup itekako postoje i moramo ih biti svjesne, kako bismo ih prevazišle. 

Iz tvog iskustva, kakva je preduzetnička klima u našoj zemlji? Imamo li dovoljno partnerskih organizacija i platformi koju mogu doprinjeti razvoju naših biznis ideja? Šta nam nedostaje, kome se obratiti za pomoć ili podršku?

– Svi elementi ekosistema koji podržavaju startupe u BiH još uvijek su nedovoljno razvijeni. Puno toga dobrog se desilo u zadnjih nekoliko godina, pogotovo neposredno prije i poslije Covid-a, međutim dijeli sistem podrške je nedovoljno razvijen a on podrazumijeva organizacije koje pružaju podršku startupima, velike kompanije, specifične univerzitete i obrazovne programe kao i sisteme finansiranja startup kompanija, pogotovo alternativne i izvan bankarskog sistema i sl. Sredstva za istraživanje i razvoj, razumijevanje preduzetništva od strane institucija, kreiranje adekvatnih politika i zakonskog i fiskalnog okvira – sve je to još uvijek na jednom jako niskom nivou.

Primjeri dobre prakse

Ima li ipak pozitivnih primjera?

– Ono što postoji, postoji zahvaljujući finansiranju stranih organizacija i zahvaljujući nevjerovatnoj volji pojedinaca. Jedan od sjajnih primjera su Fondacija 787, neprofitna i nepolitička organizacija posvećena razvoju i promociji preduzetništva i startup kulture u BiH, te njena suosnivačica Dajana Džindo, koja nadljuskim naporima i sa svojim timom iznosi najveći dio posla. 

Čini se da u preduzetničkom svijetu nije jednostavno doći do značajnih investicija. Postoje li neke bh. platforme koje mogu da približe preduzetnike i preduzetnice sa investitorima i investitorkama?

U BiH postoji Business Angels Summit (BAS), koji se organizuje od strane Fondacije 787, koji omogućava preduzetnicima da se povežu sa investitorima. Ovaj samit okuplja investitore iz regiona i ostatka svijeta te pruža priliku startupima da predstave svoje poslovne ideje. Nama u AIsthesis je učešće na ovom Summitu bilo od presudnog značaja za daljnje kontakte i investicije.

Mislim da trenutno Business Angels Summit (BAS) igra najznačajnu ulogu u povezivanju naših startupa s mogućnostima investiranja, čime se olakšava pristup značajnim investicijama u preduzetničkom svijetu Bosne i Hercegovine.

Iz vašeg dosadašnjeg iskustva, da li je bh. startupima teško doći do investitora samo zato što dolaze iz ovog dijela svijeta? 

–  Apsolutno. Prema svim najvažnijim i najuticajnijim svjetskim izvještajima koje rade npr. Svjetska Banka ili Transparency International, činjenica je da je BiH jedno od najnepovoljnijih i najizazovnijih okruženja i za investitore i za preduzetnike. Većina startupa iz BiH osniva firmu u inostranstvu i odlazi iz zemlje upravo zbog toga.  Moje iskustvo je bilo takvo da je interes investitora od samog početka bio ogroman da se sazna više o startupu i ideji, ali za samo sprovođenje i dobivanje investicije uvijek mi je sugerisano da osnujem firmu u inostranstvu (najčešće u EU), kako bismo realizovali investiciju. Zaista je komplikovana situacija i mislim da mnogo dobrih ideja iz BiH propadne zbog nedostatka finansijske podrške. 

Koji su Alsthesis planovi za 2024. godinu? Događaji, predstavljanja, izlazak na tržište, investicije. Šta novo možemo očekivati od vas?

– U 2024. intenzivno radimo na pronalasku investicija i na izradi jednostavnog i upotrebljivog proizvoda koji će nam pomoći da sagledamo potrebe kupaca i da vidimo u kom smjeru će se kretati daljnji razvoj našeg proizvoda. U ovoj godini nećemo izlaziti na tržište, nego ćemo se fokusati na razvoj proizvoda. Imamo u planu posjetu ciljanim poslovnim događajima na strateškim tržištima, kao što je Web Summit u Dohi, događaj na kojem će se okupiti preko 12.000 tehnoloških stručnjaka, investitora i preduzetnika. Također razvijat ćemo saradnju sa zdravstvenim institucijama na ciljanim tržištima.

Na kraju, savjet svim preduzetnicama koje su na početku svoje preduzetničke priče ili imaju želju da krenu u svijet preduzetništva.

–  Samopouzdanje i upornost su neophodni za uspjeh. Prije svih drugih, vi morate vjerovati u sebe, u svoje sposobnosti i u svoju ideju. Mnogi će vas na tom putu pokušati ubijediti u suprotno. Budite sigurne oko toga šta znate, a šta ne znate. Za dio koji ne znate, učite, potražite pomoć i povežite se se s drugim preduzetnicama, mentorima i organizacijama koje pružaju podršku poduzetnicama. Ova mreža može vam pružiti neophodne savjete, podršku i resurse. I na kraju, znajte na šta želite pristajati, na šta ne i budite spremne na mnoge neuspjehe i prepreke. Naučite iz njih i nastavite dalje. 

Latest Posts

Raport

spot_img