spot_img

Nedavno objavljeno

Šipak je odličan za žene u menopauzi

Žene koje osjećaju tegobe predmenopauze ili postmenopauze, poput promjena raspoloženja, valunga, smanjene gustoće kostiju, trebale bi na dnevnoj bazi piti sok od nara

Nar ili šipak ima zvjezdani status među voćem kada je riječ o ženskom zdravlju i vitalnosti. Njegova konzumacija može vam pomoći da u menopauzi spriječite nagle promjene raspoloženja i depresivna stanja, a usto će i smanjiti rizik od raka dojke, srčanih oboljenja i propadanja kostiju.

Žene koje osjećaju tegobe predmenopauze ili postmenopauze trebale bi na dnevnoj bazi piti sok od nara ili jesti njegove sočne slatko-kiselkaste sjemenke. Evo kako vam sve ova voćka može pomoći:

Podiže raspoloženje

Japanska istraživanja iz 2004. godine ukazuju na to da ekstrakt šipka može pomoći ženama kod promjena raspoloženja, kao i kod depresije, tako što snižava indikatore depresije. Konzumirajte nar pogotovo ako ste skloni negativnim mislima i lošem raspoloženju uzrokovanom hormonskim oscilacijama i promjenama.

Konzumiranjem samo jedne čaše soka od šipka dnevno možete u velikoj mjeri zaštititi zdravlje srca

Smanjuje rizik od raka dojke

Laboratorijske studije su pokazale da biljni pigmenti antocijanidini i flavonoidi te uljne komponente prisutne u šipku mogu smanjiti rizik od estrogenom uzrokovane pojave raka dojke. Šipak prirodno povećava estrogen u tijelu ako su mu nivoi niski ili blokira stvaranje estrogena ako ga u organizmu već ima previše.

Štiti od osteoporoze

Tokom menopauze kod žena se prirodno smanjuje gustoća kostiju te se javlja osteoporoza. Studija iz 2004. godine pokazala je da se smanjena gustoća kostiju može vratiti na prirodnu uz pomoć ekstrakta dobijenog iz soka i sjemenki šipka.

Ublažava valunge

Nar sadrži fitoestrogen 17-alfa-estradiol, koji u kombinaciji s drugim tvarima iz nara djeluje protiv neugodnih valunga i znojenja. Jedno austrijsko istraživanje pokazalo je da su se kod žena koje su svaki dan tokom tri mjeseca uzimale ulje sjemenki nara valunzi smanjili i ublažili.

Štiti srce

Žene se nakon početka menopauze suočavaju sa većim rizikom od koronarnih i srčanih bolesti. Ovdje šipak priskače u pomoć. Konzumiranjem samo jedne čaše soka od nara dnevno možete u velikoj mjeri zaštititi zdravlje srca.

Nar pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju oksidacije LDL holesterola i nagomilavanja štetnog plaka u karotidnoj arteriji za 29 posto. Pored toga, razrjeđuje krv i tako smanjuje rizik od opasnih krvnih ugrušaka. Isto tako, studija iz 2007. godine pokazala je da konzumiranje soka od šipka tokom tri mjeseca može povećati snabdijevanje srca kiseonikom.

Latest Posts

Raport

spot_img