spot_img

Nedavno objavljeno

20 pojava koje su nam promijenile život

Od 1987. do danas desila su se epohalna otkrića, koje je vrijeme potvrdilo (ili nije). U svakom slučaju, radi se o istorijskim lekcijama iz oblasti farmacije

JEDAN DISKUTABILAN VIRUS 1987. – AIDS je u svim medijima, iako neki naučnici osporavaju povezanost HIV virusa sa bolešću, za njeno blokiranje koristi se AZT (sa mnogim nuspojavama).

SEDMODNEVNE KONTAKTNE LEĆE Došao je kraj kutijicama i tekućinama. Leće se počinju koristiti u ponedjeljak, a već u nedjelju se mogu baciti. Jednostavne za apliciranje i higijenske, pojavile su se 1987., a one jednokratne 1995. godine.

NJEGA GENIMA Prvi uspjeh u terapiji genima desio se 1990. godine: Michael Blaese iz američkog National Cancer Instituta, popravljanjem DNK uspijeva poboljšati stanje izazvano teškim oblikom urođenog slabog imuniteta.

OTAC IZ EPRUVETE Prva trudnoća postignuta potpomognutom oplodnjom koja podrazumijeva injektiranje spermatozoida u jajnu ćeliju – od 1991. i manje plodni muškarci mogu postati očevi.

MAGIČNI PROJEKTILI Antitjelesni monokloni nastali su u Americi 1993. godine. Bez greške pogađaju cilj: kancerozna ćelija biva razorena, a okolna tkiva netaknuta. Najpoznatiji je Herceptin, koji je revolucionizirao liječenje tumora dojke.

TRANSPARADAJZ Izgleda kao običan paradajz, sočan i crven, ali je transgenetski. Na policama supermarketa danima ostaje svjež, ne trune: Flavr Savr je prva biotech hrana, proizvedena u Americi 1994. godine. I tako smo saznali za GMO.

NAOČALE, ZBOGOM Miopija, hipermetropija, astigmatizam: korigiraju se uz pomoć lasera, zahvaljujući Lasiku, korektivnoj tehnici vida nastaloj 1995. godine. Danas se koristi u 90 posto hirurških intervencija u Evropi i Americi.

DNK U SUDNICI Sudski proces vođen protiv O.J. Simpsona, optuženog za ubistvo žene i njenog ljubavnika, proglašen je slučajem stoljeća. Ne slučajno: tada je prvi put upotrijebljeno testiranje DNK. U pitanju je 1995., a O.J. je oslobobođen.

NIKAD VIŠE BORE Stop anti-age hirurškim operacijama. Iz Švedske 1996., stiže prvi gel na bazi hijaluronske kiseline (Restylane), nakon čijeg ubrizgavanja bore nestaju za nekoliko minuta. A iz Amerike se 2004. u Evropu iskrcao botox (botulinski otrov za potkožno ubrizgavanje protiv kontrakcija mišića lica).

JEDNA ILI DVIJE OVCE? 23. februar 1997. godina: Ian Wilmut na edinburškom Institutu Roslin, predstavlja svijetu ovcu Dolly, prvog kloniranog sisara. Želio je napraviti tvornicu “rezervnih dijelova” za mnoge bolesti. 

AKUPUNKTURA JE OK Ne pripada više alternativnoj medicini, prema izjavi Svjetskog instituta za zdravlje, koji 1997. potvrđuje njenu efikasnost protiv mučnine izazvane hemoterapijom. Kasnije je zvanična nauka proširila indikacije i na neke vrste lumbaga.

EASY DIJEBETES U Italiji se 1997. pojavljuje mikroinfuzor kojim je moguće programirati količinu potrebnog inzulina. Promijenio se život mnogim dijabetičarima.

SEKS I ŽELJA Plava pilula pojavljuje se krajem 1998. na ovim prostorima. Zvanično liječi disfunkcionalnu erekciju, ali mnogi muškarci Viagru koriste za vruće seksi vikende (sa posljedicama, kada su u pitanju srčani bolesnici).

PILULE ZA SREĆU Časopis Fortune ga je 1999. godine proglasio lijekom stoljeća. Prozac, novi antidepresiv koji onemogućuje reapsorpciju serotonina, krucijalnog za raspoloženje. Danas je njegova upotreba pretjerana, te se govori o rizicima od samoubistva.

DNK BEZ TAJNI “Kompletirana je sekvenca genoma iz ljudskog tijela.” Tom kratkom rečenicom Craiga Ventera, šestog aprila 2000. godine, završen je internacionalni maraton započet od strane nobelovca Renata Dulbeccoa. Prevencija i liječenje genetskih bolesti sve su bliže.

VJEŠTAČKA, ALI NE PREVIŠE Vještačka krv dobivena iz crvenih krvnih zrnaca goveda, filtrirana i pročišćena, može se koristiti u hitnim slučajevima neovisno o krvnoj grupi čovjeka. Od 2001. godine. 

IZGLADNITI TUMOR Zove se antiangiogeneza, tehnika koja onemogućava formiranje krvnih sudova koji hrane tumore. A 2003. stigao je prvi lijek: bevacizumab, protiv raka crijeva

KONTRACEPTIVNI PATCH Početkom 2004. pojavio se flaster za kontracepciju. Dakle, ne morate se plašiti da ćete navečer zaboraviti popiti pilulu, mali flaster u boji kože potrebno je nositi sedam dana. Nezaboravno: Naomi Campbell na modnoj pisti sa vidljivim flasterom.

VAKCINA PROTIV PAPILLOMA VIRUSA Ovogodišnji novitet je pojava vakcine protiv raka grlića materice, bolesti izlječive ukoliko se otkrije u najranijoj fazi putem Papa-testa. U nekim evropskim zemljama je besplatna svim adolescenticama od 12 godina, pa naviše.

MENOPAUZA? SA ZADOVOLJSTVOM Preko okeana je realnost, a uskoro bi to trebalo biti i kod nas: za žene u hirurškoj menopauzi koje se ne žele odreći zadovoljstva, stiže flaster na bazi testosterona, hormona koji regulira i žensku želju.  

Latest Posts

Raport

spot_img