Nedavno objavljeno

SEX AND DRUGS AND ROCK’N’ROLL: Autodestruktivni muzičari

Mnogobrojne muzičke ikone neizdrživi pritisak slave ublažavali su opojnim sredstvima. Opijali su se na sceni, kljukali tabletama i konzumirali drogu, a mnogi završavali tragično

Janis Joplin

Intenzivno uživanje u alkoholu, drogi i seksu

Utjelovljenje muzičke hipi scene

U vrijeme legendarne blues i jazz pjevačice Janis Joplin (19. januar 1943. – 4. oktobar 1970.) opijanje na sceni bilo je normalna, pa čak i poželjna pojava. Opijali su se i drogirali svi: The Grateful Dead, Doorsi, Jimi Hendrix, te cjelokupno stanovništvo San Franciska, centra hedonizma i legalne droge, gdje su sredinom 60-ih navrli svi hipiji Amerike. Za pjevačicu neprevaziđenih hitova Summertime i Piece of My Heart, droga i autodestrukcija bili su više od otpora prema autoritetu. Muzička ikona kratkotrajne karijere koja je znatno uticala na razvoj rock scene, intenzivno je uživala u alkoholu, drogi i seksu, a njeni ljubavnici  bili su Kris Kristofferson, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Joe Namath… Često je mijenjala bendove, opijanje je bio dio njenog scenskog nastupa, a na jednom koncertu 1969. godine uhapšena je zbog napada na policajca. Posljednju dozu heroina ubrizgala je u jesen 1970. godine u hotelskoj sobi u Los Angelesu, dok je snimala novi album Pearl. Povodom njene smrti organizirana je zabava na kojoj su pred 200 prijatelja svirali The Grateful Dead

Jimi Hendrix 

Heroin, hašiš i divljanje po hotelima

Pod uticajem alkohola postajao je nasilan

Legendarni samouki gitarista Jimi Hendrix (27. novembar 1942. – 18. septembar 1970.) intenzivno je uživao u halucinogenim drogama, naročito LSD-u, koji je bio veoma zastupljen u njegovo vrijeme. Pušio je marihuanu, koristio amfetamine, a pod uticajem alkohola postajao nasilan i često završavao u zatvoru. Djevojku Kathy Etchingham tukao je telefonskom slušalicom jer je mislio da zove drugog muškarca, a ljubavnica Carmen Borrero završila je u bolnici nakon što ju je pogodio flašom. Uhvaćen je zbog divljanja u hotelskoj sobi u Stockholmu 1968., a isto se desilo na aerodromu u Torontu, kada mu je u prtljagu pronađen heroin i hašiš. Promiskuitetni gitarista umro je u 27. godini života od slučajnog predoziranja tabletama za spavanje, u krevetu pored dugogodišnje djevojke Monike Danneman. 

Jim Morrison

Ekscentrični kralj autodestrukcije

Smrt od prekomjerne doze heroina

Nakon nastupa Amy Winehouse u Beogradu, Moby je rekao da nešto slično nije viđeno još od Jima Morrisona (8. decembar 1943. – 3. juli 1971.) legendarnog vođe Doorsa. I zaista, ukoliko bi postojala titula za kralja autodestrukcije, definitivno bi pripala neprevaziđenom i ekscentričnom seks simbolu i jednoj od najvećih rock legendi svih vremena. Svoje buntovništvo Morrison je ispoljavao na bini, ponekad i potpuno nag, a njegovi koncerti naglo su prekidani jer je zbog droge i alkohola padao u nesvijest. Tjeskobu i želju za samouništenjem prenosio je stihovima psihodelične muzike, a oko njegove prerane smrti postoje raznovrsne priče. Preminuo je od prekomjerne doze heroina, nakon što je tri dana uzastopno ubrizgavao smrtonosnu drogu, zajedno s djevojkom Pamelom Susan. Neki tvrde da je odglumio smrt kako bi se posvetio književnosti, a tajno je sahranjen na pariškom groblju Pere Lachaise. 

Kurt Cobain

Bolje izgorjeti nego izblijedjeti

Ikona grungea nije uživao u komercijalnoj slavi

Nije se mogao nositi sa slavom koju je postigao s grunge bendom Nirvana te se pokušavao izliječiti heroinom i morfijem. Kurt Cobain (20. februar  1967. – 5. april 1994.) čak je molio fanove da ne kupuju njegove albume i da ne dolaze na koncerte jer je vjerovao da je sve lažno. Psihičke probleme imao je još od djetinjstva, bio je na liječenju, prolazio programe detoksikacije, ali je bježao iz bolnice i vraćao se onome što ga je postepeno uništavalo – heroinu. Autodestrukciji je doprinio i razarajući brak s pjevačicom Courtney Love, koja je jednako uživala u opojnim sredstvima. Nakon koncerta u martu 1994. u Njemačkoj, pao je u komu zbog prevelike doze heroina, nakon čega je pobjegao iz bolnice i oduzeo sebi život. U oproštajnom pismu je priznao da već dugo nije osjetio uzbuđenje u muzici koju je stvarao, a završio je riječima: “Nemam više strasti, i zato zapamtite, bolje je izgorjeti nego izblijedjeti.”

Whitney Houston

Tristo hiljada dolara za drogu

Ponovo na liječenju

Da droga nije povezana samo s rock and rollom svjedoči i ovisnost pjevačice impresivnog glasa Whitney Houston, koja se godinama bezuspješno pokušavala očistiti. Pjevačka diva nikako nije mogla sama pobijediti poroke. I sama je znala praviti skandale: izbačena je s dodjele Oscara 2000. godine, jer je na probi počela pjevati pogrešnu pjesmu, a ponekad je nerazgovijetno pjevušila na bini. Međutim, uvijek se ponašala primjerenije od rock kolega, te je radije odgađala koncerte pod izgovorom da ima respiratornih problema. Navodno, pjevačica je trošila više od 300.000 dolara godišnje na drogu, a za njenu ovisnost svi su krivili bivšeg supruga, Bobbyja Browna, s kojim je imala nasilan i turbulentan brak.

Pete Doherty

Najveći narkoman britanske rock scene

Kontroverzni britanski pjevač

Zbog ovisnosti odgađao je koncerte, a čim bi odslužio jednu zatvorsku kaznu, ubrzo je slijedilo novo hapšenje i novi sudski procesi. Kontroverzni britanski pjevač grupe Babyshambles Pete Doherty, poznat kao bivši momak Kate Moss, 15 puta je izašao pred sud u samo osam godina, 25 puta je optužen zbog posjedovanja droge, tri puta zbog provale i napada. I kada se mislilo da mu nema spasa, najveći narkoman savremene britanske rock scene uradio je ono što mnogima nije pošlo za rukom, otišao je na odvikavanje, nabacio kilograme i počeo dizajnirati nakit. Ogrlice, prstenje i narukvice dizajnirao je zbog zarade, ali to mu je bila i terapija dok je odlazio na tretmane liječenja ovisnosti o heroinu.

 Courteney Love

Poznatija po skandalima, nego po muzici

Nemoguće je ući u trag svim njenim ekscesima

Čini se da pjevačici Courtney Love nije bio dovoljan gubitak supruga Kurta Cobaina, čijom stazom je nastavila. Pjevačica grupe Hole poznatija je po skandalima nego po muzici. Remetila je javni red i mir, provalila u kuću bivšeg dečka, istukla fana mikrofonom, a često se skidala i opijala na sceni. Osuđena je na 18 mjeseci uvjetne kazne i obaveznog odvikavanja od alkohola i droge, izgubila je pa vratila skrbništvo nad kćerkom Frances, te skoro bankrotirala. Gotovo je nemoguće ući u trag svim skandalima koje je priredila neobuzdana Courtney. 

 Eric Clapton

Dostojanstveni ovisnik

Legenda bluesa bio je ovisan o heroinu i alkoholu

Prvo je to bio heroin, a zatim alkohol. Legenda bluesa Eric Clapton imao je više epizoda odvikavanja, ali za razliku od kolega, ipak je droge i alkohol konzumirao “dostojanstveno” i uspio ih prevazići. Od heroina se odvikavao 70-ih, nakon čega je uslijedio legendarni hit I Shot the Sheriff, a sljedeće decenije utjehu je pronašao u alkoholu, zbog kojeg je hospitaliziran. Zbog ličnog iskustva slavni muzičar je koncertima -pomagao rehabilitacijskom centru Crossroad. 

Amy Winehouse

Moćna i tužna diva

Od svoje ljubavi prema alkoholu nije mogla odustati

Amy Winehouse bila je nova Janis Joplin. I toliko je sličnosti među njima: obje su postale žrtve ovisnosti o alkoholu i drogama, i umrle mlade ‘učlanivši se’ u famozni Klub 27. Amy je najmlađa u ovoj tužnoj grupi velikih a autodestruktivnih talenata. Londonska pjevačica bila je koautorica svih svojih pjesama (izuzimajući jednu). Od zvjezdanih visina  i albuma ‘Back to Black’, do potpune izgubljenosti i povezanosti sa realnošću (Amy je alkohol i droge intenzivno konzumirala prije nego što se proslavila), a suprug Blake ju je uveo je u svijet cracka i heroina, ali iako se izvukla iz ovisništva o drogama, od svoje ljubavi prema alkoholu nije mogla odustati. U ljeto 2011. u njezinom stanu u Londonu – Amy je napustila ovaj svijet. Imala je pet puta više alkohola u krvi nego što je dozvoljeno vozačima, zbog čega je, kako je naknadno saopšteno, uslijedio zastoj u disanju.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img