Nedavno objavljeno

Elvedina Muzaferija na pobjedničkom tronu!

Elvedina je stigla do prve pobjede u drugom po snazi skijaškom takmičenju svijeta. Bravo!

Naša sjajna skijašica Elvedina Muzaferija je ostvarila prvu pobjedu u karijeri u Evropskom kupu! Na maloprije održanom drugom spustu u švicarskoj Crans Montani slavila s vremenom 1:08:12 i stigla do prve pobjede u drugom po snazi skijaškom takmičenju svijeta. Muzaferija je slavila sa 31 stotinkom prednosti nad Amerikankom Tricijom Mangan. U prvoj utrci Muzaferija je jutros zauzela sedmo mjesto.

Dosadašnji najbolji plasman u karijeri Muzaferija je ostvarila prošle godine kada je također u Crans Montani 18. februara osvojila drugo mjesto u spustu. Što se tiče Svjetskog kupa naša skijašija je ostvarila najbolji rezultat nedavno zauzevši 14. mjesto na superveleslalomu u italijanskoj Cortini d’Ampezzo. Muzaferija je sa današnjih 100 poena skočila čak na sedmo mjesto u Evropskom kupu.

Gracija ju je na kraju 2023. uvrstila u naš izbor ličnosti “Njihova godina”, te smo napisali posebnu priču o ovoj sjajnoj sportistkinji. Priču pročitajte u nastavku:

Najbolje se osjeća kada obuče kombinezon u bojama državne zastave, ponosno predstavljajući Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim takmičenjima.

Osim treninzima i sportskim rezultatima, Elvedina Muzaferija posvećena je i promociji ženskog sporta te skretanju pažnje na globalno zagrijavanje, ne želeći da njenu biografiju obilježi samo skijanje nego i društvene promjene na koje je uticala.

U godini s premalo radosti, usrećila je navijače iz domovine kada je u Crans-Montani osvojila drugo mjesto na utrci spusta u okviru Evropa kupa, čime je osvojila prvu medalju za BiH na međunarodnom skijaškom takmičenju, te ispunila “A” olimpijsku normu za nastup na Zimskim olimpijskim igrama 2026.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara jednoglasno je donijelo odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2023. godine ovoj skijašici u iznosu od 10.000 KM, što je ujedno najveće priznanje zа izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH.

Elvedina Muzaferija je državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama, s najboljim ostvarenim internacionalnim rezultatima i prva skijašica u historiji BiH koja je osvojila bodove u Svjetskom kupu.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img