Nedavno objavljeno

Zbog čega je papagaj idealan ljubimac za djecu?

Vesela narav ovih veličanstvenih ptica, njihova ljubav za socijalizacijom, pamet i jednostavna njega čine ih odličnim izborom ljubimca za porodice sa djecom

Kada je riječ o roditeljima koji žele djeci nabaviti kućnog ljubimca, najčešće u uži izbor ulaze mačke i psi, a drugi ljubimci, poput papagaja, se, često, izbacuju iz ovog kruga želja.

Zbog čega je papagaj idealan ljubimac za djecu?

Napredak u rastu i razvoju zahvaljujući papagaju

Djeca se od najranijeg uzrasta uče disciplini, njezi, odgovornosti, strpljenju i saosećajnosti. Zbog toga se mnogo roditelja odlučuje da im priušti kućnog ljubimca, jer ko će ih bolje i praktičnije naučiti svemu ovom? Kao i većina kućnih ljubimaca, i papagaji su odlični za napredak djece.

Disciplina je najveća vrlina koja se stiče posjedovanjem kućnog ljubimca. Kako je ljubimcima neophodna svakodnevna njega, dijete će zahvaljujući disciplini naučiti koliko je važno biti redovan i istrajan. Dijete će steći svijest o potrebama drugih i razviti empatiju prema drugima.

Odgovornost je slična disciplini, pa će dijete koje ima ljubimca shvatiti da ne može misliti samo na sebe i svoje potrebe, već će se brinuti i o potrebama onih koje voli i koji mu znače.

Usamljenost je osjećanje koje će zaboraviti odmah, čim pernati prijatelj uleti u njegov život. Stalno prisustvo životinje, posebno ovako vesele, podrazumijeva neprestanu igru, zabavu i povezanost između nje i čovjeka.

Imuni sistem, zahvaljujući druženju sa ljubimcem, prema rezultatima raznih studija, postaje znatno snažniji.

Smanjenje stresa je još jedna dobrobit koju donosi druženje sa ljubimcem. Kada je dijete uznemireno, ljubimac će, zahvaljujući jakoj povezanosti sa mladim vlasnikom, činiti sve što je u njegovoj moći da mu umanji stres.

Mucanje i zamuckivanje pri čitanju i govoru ne smetaju ljubimcu koji će s puno pažnje slušati vlasnika. Dijete će se osjećati prijatno dok govori ili naglas čita papagaju, pa će, s vremenom, poboljšati vještinu govora i čitanja.

- Advertisement -

Aktivnost i igra sa papagajem

Jasno je da će dijete, uz papagaja, imati neiscrpni izvor ideja i želje da mu unaprijedi vještine govora i to mu nikad neće dosaditi. Papagaji su izuzetno inteligentne ptice i mogu naučiti različite trikove što će dodatno stimulisati maštovitost djeteta.

Vesela narav ovih veličanstvenih ptica, njihova ljubav za socijalizacijom, pamet i jednostavna njega čine ih odličnim izborom ljubimca za porodice sa djecom.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img