Nedavno objavljeno

IZLOŽBA “RETROSPEKTIVA” LJILJANA ŠAKOVIĆ-MUJAN

Pozivamo vas u ponedjeljak, 18.12.2023. godine u 17 časova u Galeriji ULUPUBiH na otvaranje sedme i posljednje izložbu za ovu godinu u sklopu projekta “Umjetnost u izlogu” pod nazivom “Retrospektiva” modne dizajnerice Ljiljane Šaković-Mujan. Izložba će za posjetioce biti otvorena do subote 23.12.2023. godine svakim radnim danom i subotom od 10 do 18 časova.

 

Umjetnica retrospektivno, prvi put u Sarajevu, predstavlja radove iz 2004. godine koje je kreirala i radila u Parizu. Tokom pomenute godine boravila je 2 mjeseca u kretivnom studiju čuvene francuske dizajnerice Agnes B. i tom prilikom uradila kolekciju od 25 modela pod imenom „Ljilja for Agnes.B“, koji su bili promovisani i predstavljeni u čitavom svijetu osim u BiH.

Rad podrazumijeva ponovni dizajn i redizajn tekstila, i modeliranje unikatnih tekstilnih kreacija. Čitav proces umjetničkog djelovanja i izražavanja je, kako tada 2004. godine, tako i sada inovativan i na neki drugaciji način tretira proces dizajniranja i kreativnog izražavanja.

Ljiljana Šaković-Mujan diplomirana je produkt dizajnerica. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Članica je ULUPUBiH-a (Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine) i ima status istaknutog samostalnog umjetnika Kantona Sarajevo. Dobitnica je prve nagrade za modni dizajn na kolektivnoj izložbi ULUPUBiH-a u Sarajevu 2007. godine.

Učestvovala na prvoj i drugoj godišnjoj izložbi Soros Centar za Savremenu Umjetnost (SCCA) u Sarajevu (1997, 1998.), a samostalnu izložbu imala je u Maloj galeriji Obala Art Centar, Sarajevo (1998.). Osnivač je dizajnerske grupe STUDIO FASHION SARAJEVO, a video prezentacije unikatnih kolekcija bile su u kino sali Obala Meeting Point u Sarajevu (2000, 2001).
Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH) od 2003. godine i učestvovala je kao autor na svim kolektivnim izložbama ULUPUBIH-a u Sarajevu u periodu 2003-2023. godine. Među brojnim kolekcijama i izložbama, izdvaja se odlazak u Pariz 2004. godine. U Parizu boravi i radi u studiju francuske kreatorice i umjetnice Agnes b., gdje kreira i dizajnira unikatnu modnu liniju “Ljilja for Agnes B.” (Pariz, kolekcija za 2004 – 2009).
Nakon učešća na kolektivnoj izložba ULUPUBIH “100% art tekstil + koža“ u Sarajevu, izložba je predstavljena i u Zagrebu.
U Galeriji ULUPUBIH imala je samostalne izložbe „Krugovi 2020“ (2020), „PATCHWORK“ (2021) i „UMJETNOST TEKSTILA“ (2022).
Osim u zemlji, učestvovala je na izložbama u Osaki u Japanu, Londonu, Grazu, Zagrebu. Radila je kostimografiju za pozorišne predstave, film, TV serije i reklamne spotove.

Photo: Almin Zrno
Model: Hana Zrno
Vizažistica: Berina Čolić
Dizajn plakata: Hana Pašić

 

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img