Nedavno objavljeno

Otkriven uzrok mučnina u trudnoći

​Do sedam trudnoća od deset prate mučnine i povraćanja. Kod nekih žena – između jedne i tri trudnoće na 100 – ti simptomi mogu biti ozbiljni. To se naziva trudnička hipermerza i najčešći je razlog hospitalizacije žena u prva tri mjeseca trudnoće.

Kejt Midlton, supruga princa Vilijama, na primjer patila je od toga u sve tri trudnoće.

Po rezultatima istraživanja, objavljenima nedavno u časopisu “Nature”, u kojem su sarađivali naučnici s Kembridža, iz Škotske, Amerike i Šri Lanke, mučnine i povraćanja, ozbiljna ili ne, posljedica su hormona koji stvara fetus, proteina koji se zove GDF15.

Naučnici su dokazali da je ozbiljnost tog problema povezana s količinom GDF15 koji stvara fetusni dio placente i koji završi u krvotoku, te s osjetljivosti na taj hormon.

Otkrili su da neke žene imaju genski veći rizik, što je povezano sa manjim nivoom hormona u krvi i tkivima izvan ploda.

Isto tako, žene koje imaju nasljednu bolest krvi, beta talasemiju, zbog čega imaju prirodno jako visoke nivoe GDF15 prije trudnoće, imaju malo ili nimalo mučnina.

“Dijete koje raste u materici stvara hormon u količini na koju majka nije navikla. Što je osjetljivija na taj hormon, to će biti bolesnija”, rekao je profesor Stefen O’Raili, direktor Instituta za metaboličke nauke na Kembridžu, jedan od autora istraživanja.

Naučnici se nadaju da će im to otkriće pomoći da razviju učinkovite metode liječenja tog problema, prenosi “N1“.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img