- Sastojci:
- 3 jaja
- 3/4 šoljica šećera (šoljica je 250 ml)
- 3/4 šoljica ulja
- 7 žlica grčkog jogurta (može i običnog čvrstog)
- 350 g suhog voća, brusnice, kajsije i šljive
- prstohvat soli
- pola kesice praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 šoljice brašna
- Priprema:
- U smjesu umiješajte grčki jogurt, a zatim dodajte suho voće (brusnice, kajsije, šljive) i dobro promiješajte.
- Dodajte prstohvat soli, pola kesice praška za pecivo i vanilin šećer. Nastavite miješati dok se svi sastojci lijepo ne sjedine.
- Postepeno dodajte brašno u smjesu, miješajući lagano kako biste izbjegli grudice. Smjesa treba postati glatka i kompaktna.
- Pripremite kalup za pečenje, obložite ga papirom za pečenje i ulijte smjesu.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, ili dok kolač ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.
- Provjerite da li je kolač pečen pomoću čačkalice – ako izađe suha iz sredine kolača, gotov je
- Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi prije rezanja na komade.
- Poslužite ovu sočnu poslasticu s porodičnim i prijateljskim krugom, dijeleći ukusne trenutke zajedno!Umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetložuta i pjenasta.
- Postepeno dodajte ulje, stalno miješajući kako biste postigli homogenu smjesu.