spot_img

Nedavno objavljeno

Fesendžan (perzijski pileći gulaš u umaku od nara i mljevenih oraha)

Jednom kada iskusite užitak ove slane kombinacije slatko-kiselog okusa, zapitat ćete se kako ste uopće živjeli bez nje.

POTREBNO:
3 ½ šolje oraha,
1 kašika maslinovog ulja,
1 srednji luk,
1 kašičica kurkume,
8 pilećih bataka s kostima i bez kože,
1 kašičica cimeta,
½ kašičice mljevenih niti šafrana,
¾ šolje melase od nara (plus još po potrebi),
2 kašike šećera (plus još po potrebi),
fina morska so i svježe mljeveni biber po ukusu,
zrnca nara za ukras
PRIPREMA: Orahe sitno sameljite u multipraktiku pa ih lagano tostirajte u suhoj neljepljivoj tavi na srednje jakoj vatri. Stalno miješajte dok ne osjetite aromu mljevenih oraha, pazeći da ne zagore. Pržene mljevene orahe uspite u zdjelu i ostavite sa strane do upotrebe.
U velikoj šerpi na maslinovom ulju pržite sitno nasjeckan luk dok se ne počne karamelizirati i porumeni, a zatim umiješajte kurkumu. Dodajte pileće batake i pržite nekoliko minuta sa svake strane. Ulijte 3 šolje vode i dodajte cimet. Kad zakipi smanjite na najniže i kuhajte 10 minuta. Zatim izvadite piletinu i ostavite sa strane.
Pržene mljevene orahe ulijte u tekućinu od kuhanja bataka i promiješajte, poklopite i kuhajte 1 sat. Povremeno promiješajte kako se ne bi zalijepili. Nakon sat vremena umak od oraha trebao bi se zgusnuti, poprimiti duboku zlatnu boju poput meda, a na vrhu bi trebao biti sloj ulja.
U manju posudu stavite 1 kašiku vode i dodajte ¼ kašičice mljevenog šafrana, koju biste trebali dobiti ukoliko sameljete pola čajne kašike šafrana u nitima. U šerpu sa smjesom od oraha dodajte ¾ šolje melase od nara, 2 kašike šećera i šafranovu vodicu. Promiješajte da se sjedini. Vratite piletinu u gulaš i dinstajte 45 minuta odnosno dok meso ne otpadne s kosti. Gulaš će biti bogate tamnosmeđe boje, a ulje od oraha će stvoriti sloj na gulašu. Promiješajte i začinite; slatkoću, kiselost i začine prilagodite ukusu. Fesendžan prebacite u posudu za posluživanje i pospite ga zrncima nara. Poslužite uz rižu, grčki jogurt i salatu.

Latest Posts

Raport

spot_img