POTREBNO:
250 g putera (sobne temperature),
1 1/4 šolje šećera,
1 kašičica sitno naribane limunove korice,
3 jaja,
1/2 šolje bademovog brašna,
1/4 šolje badema u listićima,
3/4 šolje mlijeka,
2 1/4 šolje samodizajućeg brašna (prosijanog),
šećer u prahu;
za poširane dunje:
2 velike dunje (oguljene, narezane na četvrtine),
1 šolja šećera,
1 štapić cimeta
PRIPREMA: Za dunje: stavite 3 šolje (750 ml) vode i šećera u šerpu. Miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, pa dodajte cimet i dunju. Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko sat i po ili dok dunja ne postane blago ružičasta i omekša. Ostavite da se ohladi, pa je narežite.
Zagrijte rernu na 180°C, ili 160°C ako koristite ventilator. Podmažite podlogu i stranice kalupa za tortu prečnika 22 cm i obložite papirom za pečenje.
Mikserom umutite puter, šećer i limunovu koricu dok ne postanu svijetli i pjenasti. Umutite jaja, jedno po jedno. Umiješajte brašno od badema i bademe u listićima, a zatim mlijeko i brašno. Kašikom stavite 2/3 smjese u pripremljeni kalup, preko stavite polovinu dunja, pa prelijte preostalom smjesom. Na kraju stavite preostale dunje. Pecite 1 sat i 20 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite da stoji u kalupu 5 minuta, a zatim izvadite. Pospite šećerom u prahu i poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.