Nedavno objavljeno

Zašto treba jesti luk?

Najviše zdravstvene koristi od luka ima ako ga jedemo u sirovom obliku. Sadrži brojne hranjive tvari, od vitamina A, C i E do kalcija, kalija i magnezija, koje povoljno djeluju na ljudski organizam.

  1. Luk sadrži kvercetin, koji snižava visoki krvni pritisak, sprečava stvaranje plaka na stjenkama arterija, ali i formiranje krvnih ugrušaka.
  2. Bogat je antioksidansima, koji osnažuju imunitet tijela.
  3. Djeluje protuupalno.
  4. Dobar je izvor kalcija, koji je neophodan za zdravlje kostiju.
  5. Konzumacija sirovog luka povećava nivo testosterona kod muškaraca i pomaže kod problema erektilne disfunkcije, otkrila je studija objavljena u časopisu Biomolecules.
  6. Iako ga mnogi izbjegavaju jesti zbog neugodnog zadaha, istraživanja su pokazala da luk doprinosi zdravlju zuba.
  7. Odličan je diuretik te potiče rad bubrega.
spot_img

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport