Nedavno objavljeno

Sambusa

Iako su mnogi navikli na tradicionalne dolme, pite i baklavu, krenuli smo u potragu za nešto drugačijim iftarskim i bajramskim jelima te stigli do Maroka, Libanona, Sirije...

POTREBNO:
1 pakovanje jufki,
pola kg mljevenog mesa,
2 manja luka (sitno nasjeckana),
začini po želji (kumin, kari, kurkuma, kopar, cimet),
so i biber,
svježi peršun,
1 jaje,
čurekot za posipanje
PRIPREMA: Luk sitno nasjeckajte i propržite u tavi na ulju dok ne omekša. Dodajte mljeveno meso i dinstajte s lukom dok sva voda ne ispari, oko 5-7 minuta. Dodajte sve začine, posolite, pobiberite i kuhajte još nekoliko minuta. Maknite tavu s vatre i dodajte sitno sjeckani peršun. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Jufke (koristite po dvije) isijecite na otprilike 6-8 cm širine, sa strana premažite sa malo vode te stavljajte po kašiku fila i umotavajte u trokute. Potom poredajte na papir za pečenje, premažite umućenim jajetom i pospite čurekotom. Pecite na 170 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img