Nedavno objavljeno

Arapska piletina s rižom

Iako su mnogi navikli na tradicionalne dolme, pite i baklavu, krenuli smo u potragu za nešto drugačijim iftarskim i bajramskim jelima te stigli do Maroka, Libanona, Sirije...

POTREBNO:
600 g pilećih prsa,
400 g bataka sa karabatacima,
pola šolje isjeckanog luka,
2 šolje riže duguljastog zrna,
muškatni orah u prahu,
cimet,
biber,
pola šolje grožđica,
trećina šolje mlake vode,
2 kašike ulja,
1 kašika putera,
2 šolje isjeckanog crvenog luka,
1 i 1/2 šolje zrelog isjeckanog paradajza,
kašičica soli,
2 lovorova lista,
6 čaša vode,
6 mahuna kardamoma,
10 karanfilića,
3 kašike putera
PRIPREMA: Pileće meso oprati, odvojiti dva batka od karabataka pa s prepolovljenim bijelim mesom staviti u veliku šerpu. Sipati 6 čaša vode. Dodati kašičicu soli i 1/2 šolje isjeckanog luka, lovorov list i prstohvat cimeta. Pustite da provrije, smanjite vatru i na niskoj temperaturi kuhajte da piletina omekša.
Izvadite piletinu, a supu procijedite i ostavite 4 šolje. Rižu dobro operite. U zdjeli izmiješajte 1 i 1/2 kašičice soli, mahune kardamoma, cijele karanfiliće, po prstohvat muškatnog oraščića, mljevenog cimeta i bibera. Potopite grožđice sa 1/3 šolje mlake vode.
Rastopite 2 kašike ulja sa 1 kašikom putera u velikoj tavi. Dodajte isjeckan ljubičasti luk i paradajz pa kuhajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte rižu, propržite 2-3 minute, prelijte pilećom supom te kuhajte dok riža ne omekša. Kad proključa dodajte grožđice, sipajte 3 kašike putera i kuhajte na niskoj temperaturi dok riža ne bude gotova.
Na tanjir stavite rižu i preko nje meso te pospite peršunom, grožđicama i narezanim bademima.

spot_img

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport