Nedavno objavljeno

Ljekovita tinktura od bijelog luka

Koristi se za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlada, a pomaže i kod visokog pritiska, astme i reumatskih tegoba

Uz mnoštvo vitamina i minerala, bijeli luk sadrži jedinstvene sumporne spojeve. Među njima se ističe alicin koji, zajedno s vitaminom C, uništava štetne mikrobe te pridonosi ravnoteži krvnog pritiska i masnoća u krvi. Uvijek ga treba upotrebljavati u svježem obliku, nasjeckanog ili zgnječenog, jer se tako pojačavaju njegova ljekovita svojstva. Preporučuje se ostaviti bijeli luk da odstoji najmanje pet minuta, a najbolje 10 minuta nakon rezanja, a prije konzumiranja ili pripremanja. Upravo je toliko vremena potrebno da nastane ljekoviti spoj alicin.

Kako napraviti tinkturu

Tinktura of bijelog luka koristi se za jačanje imuniteta, preventivnu zaštitu i liječenje od infekcija. Također, može pomoći kod: prehlade, visokog pritiska, skleroze, reumatskih tegoba i astme.

Tinkturu od bijelog luka možete napraviti tako što 25 dag bijelog luka ogulite i sitno nasjeckate, stavite u teglu sa širokim otvorom i prelijete litrom 70-postotnog alkohola. Zatvorite i ostavite da stoji 14 dana na sobnoj temperaturi, na mjestu gdje neće biti izloženo direktnom suncu. Teglu protresite svakog dana, a nakon dvije sedmice procijedite pa bijeli luk iz cjediljke još dobro istisnite u gazi. Čuvajte u tamnoj, dobro zatvorenoj flaši na tamnom, suhom i hladnom mjestu.

Ovakvu tinkturu možete koristiti godinu dana. Za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade uzimajte tri puta dnevno po 10 kapi u pola čaše mlake vode prije jela.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img