Nedavno objavljeno

Kiss the Future na Berlinaleu

Vremenska kapsula nedavne tragične prošlosti Evrope – tako je u britanskom Guardianu opisan Kiss the Future, dokumentarac Nenada Čičin-Šaina o koncertu benda U2 u Sarajevu 1987., na čijoj su svjetskoj premijeri na Berlinaleu, zajedno s Bonom Voxom, Adamom Claytonom i Mattom Damonom, prisustvovali i njegovi sarajevski protagonisti

Priredila Mersiha Drinjaković

Za ljude koji su preživjeli opsadu Sarajeva, rat je, po nepisanom pravilu, završio kad je 1997. na stadionu Koševo održan koncert grupe U2. O gradu pod opsadom, zadržavanju normalnosti života u užasu rata, o tome kako je došlo to toga da američki humanitarac Bill Carter dođe do globalno slavnog benda U2, u pokušaju da osigura vidljivost o onome što se dešava kako u Sarajevu tako i u BiH, govori dokumentarac Kiss the Future američkog reditelja slovenačkih korijena Nenada Čičin-Šaina. Naslov filma inspiriran je rečenicom Bona Voxa koji je 1997. sarajevskoj publici poručio: “J*** prošlost, poljubite budućnost!”
Filmski kritičar britanskog Guardiana Peter Bradshaw dokumentarac je nazvao “vremenskom kapsulom nedavne tragične prošlosti Evrope”, te piše kako i danas, trideset godina kasnije, pomisao na rat u BiH “još uvijek ima moć da užasne, sa svojim genocidnim masakrima i koncentracionim logorima u srcu Evrope”. “Muzički dokumentarac Nenada Čičin-Šaina, a čiji su producenti holivudski glumci Ben Affleck i Matt Damon, daje nam nezvanični, nelicencirani pogled na noćnu moru Sarajeva i način na koji je rock muzika održala ljudskost i nadu na životu: žestoke svirke i diskoteke u sarajevskim ofucanim garažama i skloništima dok vani bjesni rat”, piše Bradshaw.

Podsjećanje na dane opsade tako je opet oživjelo na ovogodišnjem Berlinaleu. Pored Matta Damona, članova benda U2 Bona Voxa i Adama Claytona te reditelja Čičin-Šaina, svjetskoj premijera filma Kiss the Future prisustvovali su i njegovi protagonisti i saradnici iz Sarajeva, između ostalih: Vesna Andree-Zaimović, Boris Šiber, Asja Dupanović, Enes Zlatar i Senad Zaimović.
“Matt Damon prepoznaje društveno-angažirane teme, one koje imaju potencijal da mijenjaju društvo, te da kroz filmsku umjetnost utiče na najširu publiku. Upravo to je razlog zbog kojeg su Damon i Affleck stali iza filma. Podržali su scenaristu i reditelja u nastojanjima da priču iz ratnog Sarajeva kakva dosad nije ispričana pretvore u dokumentarac koji ne samo da svjedoči o jednom vremenu nego ima i artistički potencijal da ponese gledatelja, ispuni ga nadom i toplim osjećanjem, uvjerenošću da ljudska energija i humanost u najtežim trenucima mogu biti presudni faktor – ono što nas čini svjesnima da smo na boljoj strani civilizacije”, kaže novinarka Vesna Andree Zaimović, koja je bila voditeljica istraživačkog tima filma, ali i njegov akter.
Rame uz rame sa zvijezdama Damonom i Bonom, naša je ekipa prošetala crvenim tepihom i naišla na sjajan prijem. “Kad smo se susreli na dan premijere, svi su oni znali naša imena i priče. Prilazili su nam, pozdravljajući nas imenom i onim što mi jesmo u filmu. To znači da su se gospodski pripremili za taj dan i dali nam do znanja koliko je njima važna ta priča”, govori Vesna te prepričava i susret s Mattom Damonom. “Rekao nam je: toliko ste mi dragi da bih vas sad zagrlio. Upitala sam, šta je problem, zagrli nas”, kaže kroz smijeh.
U filmu se pojavljuju i Srđan Gino Jevđević, Bojan Hadžihalilović i Miro Purivatra, a na njegovoj produkciji je sarađivala i sarajevska agencija Fabrika.

Gracija 431, mart 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img