Nedavno objavljeno

Sirova riba na pet jednostavnih načina

Snažan miris mora obogaćen marinadom, povrćem i suhim voćem – rafiniran i neodoljiv obrok

Losos s agrumima
(za 4 osobe)

POTREBNO:
450 g lososa u komadu,
4 limete,
1 crveni grejp,
jedna manja kisela jabuka,
1 luk,
kašika meda,
malo cimeta,
8-10 oraha,
5 kašika maslinovog ulja,
so,
biber u zrnu

PRIPREMA: Losos očistiti od kože i kostiju, staviti u veću posudu, prekriti s 2 limete izrezane na tanke kriške, posoliti, dodati nekoliko zrna istucanog bibera, poklopiti i držati 2 sata u frižideru. Sok od preostale 2 limete posoliti, pobiberiti, dodati med i malo cimeta, te neprestano miješajući polako dodavati ulje. Grejp oprati, posušiti i izrezati na tanke kriške; jabuku oguliti, odstraniti košpice i izrezati na kriške; oguljen luk narezati na tanke kolutove; krupno narezati orahe. Losos izvaditi iz marinade, izrezati što tanje, rasporediti na tanjire, posuti pripremljenim sastojcima i preliti umućenim sokom od limete.


Salata sa sabljarkom
(za 4 osobe)

POTREBNO:
600 g sabljarke u komadu,
glavica zelene salate,
40 g grožđica,
30 g pinjola,
25 g pistacija,
15 listova bosiljka,
česan bijelog luka,
kašičica smeđeg šećera,
3 kašike sirćeta,
8 kašika maslinovog ulja,

so i biber

PRIPREMA: Izmiksati pistacije i bosiljak, dodati sitno isjeckan bijeli luk, ulje, posoliti, pobiberiti, promiješati i dobiveni pesto staviti u frižider. Lagano zagrijati sirće, dodati šećer, miješati dok se ne istopi, skloniti s vatre i ohladiti. Ribu očistiti, tanko narezati, preliti sirćetom, posoliti, pobiberiti, poklopiti i držati 15-20 minuta u frižideru. Pinjole i grožđice kratko propržiti bez ulja. Ribu ocijediti od marinade, staviti na tanjire prekrivene salatom, posuti pinjolima, grožđicama i pestom od pistacija.


Marinada nije dovoljna za eliminiranje eventualnih bakterija i parazita iz sirove ribe i plodova mora, te je važno da budu zamrznuti najmanje 72 sata na -18°C (ili 24 sata na -20°C) i odmah pripremljeni


Škampi i hobotnica s votkom
(za 4 osobe)

POTREBNO:
12 većih škampa,
hobotnica od oko 600 g,
2 veća limuna,
3 kašike votke,
metvica,
500 g krompira,
8-10 manjih klementina ili kineskih mandarina (kumkvat),
6 kašika maslinovog i malo suncokretovog ulja,
so i biber

PRIPREMA:
Hobotnicu oguliti, odstraniti glavu, a meke dijelove pipaka odrezati i što sitnije isjeckati. Škampe očistiti, u svaki zabosti čačkalicu da zadrže oblik, te staviti u šerpu s hobotnicom. Pomiješati limunov sok, votku, 10 sitno isjeckanih listova metvice, posoliti, pobiberiti, promiješati i preliti hobotnicu i škampe. Poklopljeno držati 3-4 sata u frižideru. Klementine oprati, posušiti i izrezati na kriške. Krompir oguliti, izrezati na tanke trake, pržiti na vrelom suncokretovom ulju, ocijediti na kuhinjskom papiru i posoliti. Škampe i hobotnicu ocijediti od marinade, rasporediti na tanjire, posuti klementinama, preliti maslinovim uljem i poslužiti s krompirom.


Tartar od morskog psa
(za 4 osobe)

POTREBNO:
500 g morskog psa,
40 g konzerviranih kapara,
50 g konzerviranih fileta inćuna,
2 luka,
česan bijelog luka,
2 kašike senfa,
Worcester sos,
peršun,
2 limuna,
3 artičoke,
integralni hljeb,
6 kašika maslinovog ulja,
so i biber

PRIPREMA:
Isjeckati peršun, luk, ocijeđene kapare i inćune. Ribu oprati, očistiti, krupnije narezati, posuti dobivenom mješavinom, isjeckanim bijelim lukom, dodati senf, Worcester sos, posoliti, pobiberiti, dobro promiješati, poklopiti i staviti u frižider. Artičoke oprati, odstraniti vanjske listove i stabljiku, prepoloviti, izrezati na tanke kriške i staviti u hladnu vodu zakiseljenu sokom jednog limuna. Kalupe (prečnika oko 7 cm) staviti na sredinu tanjira, svaki napuniti mješavinom ribe i začina, lagano pritisnuti i pažljivo ukloniti kalup. Sok drugog limuna posoliti, pobiberiti i pomiješati s uljem. Ocijeđene artičoke staviti preko ribe, sve preliti dobivenim dresingom i servirati s tostiranim hljebom.


Tuna s narandžama i bademima
(za 4 osobe)

POTREBNO:
400 g tune u tankim kriškama,
2 narandže,
2 komorača,
30 g badema u listićima,
5 kašika maslinovog ulja,
so,
svježa ljuta paprika

PRIPREMA:
Komorač očistiti, izrezati na tanke kriške i staviti u vodu s ledom. Narandže oguliti, odstraniti i bijelu koru, razdvojiti na kriške i svakoj pažljivo oguliti opnu. Naribati koru jedne narandže, posoliti, dodati isjeckanu papriku, 4-5 kriški narandže, ulje i izmiksati u kremastu smjesu. Propržiti listiće badema bez dodatka ulja. Tunu rasporediti na tanjire, posuti ocijeđenim komoračem, kriškama narandže, preliti umućenom smjesom i posuti bademima.

Latest Posts

Raport

spot_img