POTREBNO:
Ocijeđena konzerva tunjevine u komadima,
kašika soja sosa,
2/3 kašike limunovog soka,
pola kašičice senfa,
35 g putera,
prepuna kašika milerama,
biber,
ljuta papričica,
pola česna sitno nasjeckanog bijelog luka,
2-3 usoljena inćuna,
svježe začinsko bilje
PRIPREMA: Za pravljenje paštete možete koristiti štapni mikser. U posebnoj
zdjeli izmiješajte soja sos, limunov sok i senf. Dodajte tunjevini i miksajte dok se sastojci ne sjedine i tunjevina ne bude sasvim ispasirana. Ukoliko stavljate bijeli luk ili inćune, dodajte i njih zajedno sa ostalim sastojcima. Isjeckajte puter na komadiće i dodajite jedan po jedan tako da se prethodni sasvim utopi u smjesu. Na kraju, po ukusu dodajte biber, ljutu papričicu, mileram i umutite samo toliko dok se sve ne spoji. Prespite paštetu u teglicu, zatvorite i ostavite da se malo ohladi u frižideru. Najbolje je služiti na sobnoj temperaturi, kad puter malo opusti i ona bude fino maziva i punog okusa.