Najbrže rastuća bolest probavnog sistema je nealkoholna masna bolest jetre, a javlja se kao rezultat “modernog načina života” kod osoba koje ne piju alkohol. Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je stanje u kojem dolazi do stvaranja prekomjernih masnih naslaga u jetri i jedan od najrasprostranjenijih uzročnika bolesti jetre kod odraslih i djece, a pogađa više od 115 miliona ljudi širom svijeta.
Dijetoterapija ima nezamjenjivu ulogu u terapiji NAFLD-a. Istraživanja pokazuju da su oboljeli od NAFLD-a skloniji konzumaciji energetski bogate hrane, zasićenih masti i zaslađenih napitaka, dok istovremeno ne unose dovoljno svježeg voća, zelenog povrća, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Brojna istraživanja, među kojima se ističe PREDIMED studija, podržavaju tezu da je mediteranska ishrana povezana s nižom prevalencijom NAFLD-a, pa se u sklopu dijetoterapije preporučuje mediteranska ishrana bogata omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, vlaknima, složenim ugljikohidratima, mikronutrijentima i polifenolima.