Nedavno objavljeno

Spremni za peciva

Nema ništa ljepše nego kada vam kuća miriše na tek ispečena peciva. Naučite da ih sami pravite, a dodajući u njih neobične sastojke učinit ćete ih još zanimljivijim

OSNOVNO TIJESTO

POTREBNO:
Pola šolje punomasnog mlijeka,
3 kašike šećera,
paketić svježe ili 2 kesice suhe germe,
4,5 šolje brašna,
6 kašika putera sobne temperature,
kašičica i po soli,
2 veća jajeta

PRIPREMA: Ugrijte mlijeko i pola šolje vode u šerpici ili mikrovalnoj pećnici. Prebacite u mikser sa metlicama za tijesto, dodajte šećer, germu i šolju brašna. Ostavite da stoji 30 minuta dok se ne pojave balončići. Dodajte puter, so i 2 šolje brašna. Miksajte na srednjoj brzini oko 2 do 3 minute. U tijesto ubacite jaja i miksajte dok se jaja ne sjedine sa ostatkom sastojaka, a zatim dodajte šolju i po brašna, stalno miješajući dok se od tijesta ne formira glatka lopta. Tijesto treba biti blago ljepljivo, a ako je prežitko, dodajte još malo brašna. Blago nauljite veliku zdjelu i u nju prebacite tijesto okrećući ga u zdjeli da cijela površina bude namašćena. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji oko 2 sata na toplom mjestu dok se lopta od tijesta ne udupla.

Peciva s morskom solju

POTREBNO:
Osnovno tijesto,
brašno za razvijanje,
4 kašike istopljenog putera,
krupna morska so za posuti

PRIPREMA: Napravite osnovno tijesto. Dva pleha od rerne namažite puterom. Tijesto istresite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravougaonik. Izrežite ga na 24 komada kuhinjskim nožem ili rolerom za rezanje tijesta (slika A). Od svakog komada napravite lopticu (slika B) i rasporedite ih po plehovima. Blago pokrijte plastičnom folijom i ostavite da nadođe 45 minuta. Ugrijte rernu na 200 °C. Namažite peciva istopljenim puterom i urežite na vrhu svakog jedan X oštrim nožem ili makazama (slika C). Pospite vrh peciva morskom solju. Pozicionirajte plehove na gornju i donju poziciju u rerni i pecite 25 minuta. Na polovini pečenja zamijenite im mjesta. Ostavite 5 minuta da se ohlade i namažite preostalim puterom.

Peciva sa začinskim biljem

POTREBNO:
Osnovno tijesto,
po 1 kašika isjeckanog peršuna,
kadulje,
ruzmarina i timijana,
6 kašika istopljenog putera,
brašno za razvijanje

PRIPREMA: U osnovno tijesto umiješajte začinsko bilje i ostavite da nadođe. Dvanaest kalupa za mafine namažite istopljenim puterom. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i podijelite napola. Svaki dio razvaljajte na kvadrat veličine 25 x 25 cm, pa izrežite na 8 jednakih traka (slika A). Namažite trake istopljenim puterom. Poredajte po 4 trake jednu na drugu. Svaku novu traku izrežite na 6 komada (slika B). U kalupe za mafine poredajte isječene komade presječenim dijelom prema gore i blago prstom razmaknite nivoe (slika C). Ugrijte rernu na 200°C. Blago pokrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji 45 minuta, pa namažite peciva istopljenim puterom. Stavite plehove na gornju i donju poziciju u rerni i pecite 25 minuta. Na polovini pečenja zamijenite im mjesta. Ostavite 5 minuta da se ohlade i namažite preostalim puterom.

Čvorovi s brusnicama

POTREBNO:
Osnovno tijesto,
pola šolje isjeckanih suhih brusnica,
kašičica narendane kore limuna,
¼ kašičice svježe narendanog muškatnog oraščića,
brašno za razvijanje,
1 veliko jaje blago umućeno

PRIPREMA: Napravite osnovno tijesto te umiješajte brusnice, koru od limuna i muškatni oraščić pa ostavite da nadođe. Pomastite dva pleha. Tijesto istresite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u obliku pravougaonika. Isijecite ga na 24 jednaka dijela (slika A). Od svakog dijela prstima izrolajte valjke dužine 18-20 cm (slika B). Svaki valjak svežite u čvor (slika C). Poredajte na plehove, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 45 minuta. Ugrijte rernu na 200°C. Namažite peciva istopljenim puterom. Stavite plehove na gornju i donju poziciju u rerni i pecite 25 minuta. Na polovini pečenja zamijenite im mjesta. Ostavite 5 minuta da se ohlade.

Roščići s tri sira

POTREBNO:
Osnovno tijesto,
1/3 šolje izrendanog parmezana,
brašno za razvijanje,
1 veliko jaje blago umućeno,
po šolja izrendanog žutog havarti sira i bijelog cheddar sira,
po ¾ kašičice sjemenki maka,
susama i soli.

PRIPREMA: Napravite osnovno tijesto, te umiješajte parmezan, pa ostavite da nadođe. Pomastite dva pleha. Tijesto istresite na pobrašnjenu površinu, podijelite na dva dijela i razvaljajte ga u obliku kruga. Svaki dio namažite umućenim jajetom i pospite izrendanim sirevima, ostavljajući 2 cm prazno uz rub kruga (slika A). Blago pritisnite sir dlanovima na tijesto. Svaki krug podijelite na 12 jednakih dijelova. Počevši od vanjske strane, svaki dio srolajte prema sredini (slika B). Poredajte rolnice na pripremljene plehove, blago savijajući vrhove da formirate polumjesece (slika C). Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 45 minuta. Ugrijte rernu na 200°C. U zdjeli pomiješajte sjemenke maka i susama sa solju. Namažite peciva preostalim jajetom i pospite sjemenkama. Stavite plehove na gornju i donju poziciju u rerni i pecite 25 minuta. Na polovini pečenja zamijenite im mjesta. Ostavite 5 minuta da se ohlade.

Latest Posts

Raport

spot_img