Nedavno objavljeno

MODUL MEMORIJE 2022: SEDMICA U ZNAKU MODULA MEMORIJE – PROGRAMI POSVEĆENI KONFLIKTIMA U SVIJETU

Ovu sedmicu Modula Memorije obilježit će programi posvećeni sukobima u svijetu. U pitanju je igrani film “Donbass” ukrajinskog reditelja Sergeia Loznitsae čija projekcija će biti održana u kinu Meeting Point u okviru Dana podrške Ukraini, te multimedijalna izložba “Refleksije o miru” svjetskih fotografa i ratnih reportera. Svi detalji i najave pojedinačnih programa te trailer Modula Memorije dostupan je na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS, te Instagram i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS.

U četvrtak, 21. aprila, Modul Memorije organizuje Dan podrške Ukrajini u okviru kojeg će biti prikazan igrani film “Donbass”. U Donbasu, istočna Ukrajina, odvija se hibridni rat, koji uključuje otvoreni oružani sukob uz ubistva i pljačke masovnih razmjera koje vrše separatističke bande. U Donbasu se rat naziva mirom, propaganda se izgovara kao istina, a mržnja se proglašava ljubavlju. Ovo nije priča o jednom podneblju, jednoj zemlji ili jednom političkom sistemu. Riječ je o svijetu izgubljenom u lažnim identitetima. Ovo je priča koja se tiče svakoga od nas. Projekcija filma će biti održana u kinu Meeting Point sa početkom u 17.30, a ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje i posjetiteljke.

Zašto je tako teško uspostaviti dobar mir kad ga je tako lako zamisliti? To je pitanje kojim su se vodili autori i fotografi multimedijalne izložbe “Refleksije o miru”, a koja istražuje teme i izazove u izgradnji mira kroz intiman pogled u društva koja su prošla i preživjela  konflikte. Višedecenijsko novinarsko putovanje kroz Kambodžu, Liban, Bosnu i Hercegovinu, Ruandu, Kolumbiju, Sjevernu Irsku, Siriju, Irak i Afganistan, nastavlja se u Ukrajini – iz koje milioni ljudi migriraju u potrazi za mirom. Ova izložba će biti otvorena 22. aprila (petak) u Zemaljskom muzeju.

Latest Posts

Raport

spot_img