Nedavno objavljeno

Sve predstave se povukle iz takmičarskog dijela festivala u Brčkom, Štajnfeld se zahvalila kolegama

Sve predstave koje su bile dio programa 38. po redu Pozorišnih susreta u Brčkom povukle su se iz takmičarskog dijela zato što je Branislav Lečić član žirija, a Danijela Štajnfeld se zahvalila kolegama na solidarnosti.

Podsjećamo, neke predstave su ipak izvedene u prethodnim danima iz poštovanja prema publici, ali sve su odustale od takmičarskog dijela. Štajnfeld je ovaj potez nazvala historijskim činom.

“Ovo je jedan od najbitnijih historijskih činova, ne zato što ima veze sa mnom, nego zato što aktivisti nisu pokrenuli taj čin, već naše kolege, koje dobro poznaju i mene i Lečića, i koji su nepristrasna, treća strana. Oni nisu ni sudije ni institucije ni aktivisti ili feministkinje, koji hoće da stanu nasuprot nasilju, već su kolege koji nisu pristali da budu na strani nasilja. Dok smo šutjeli i trpjeli, svi smo znali da postoje ljudi u našoj branši koji zloupotrebljavaju svoj položaj i ugrožavaju sigurnost našim kolegicama”, kazala je u razgovoru za Zoomer.

Navela je i kako je bila spremna suočiti se sa svim što su mediji pisali te da joj nije važno vjeruje li joj neko ili ne.

“Da nisam bila spremna, ne znam kako bih ovo preživjela, a možda i ne bih preživjela ovaj medijski linč. Ostavio bi na mene posljedice. Biti spremna znači biti zacijeljena, a to znači ne identifikovati se s bilo kojim stranim sudom o tome šta ti se desilo. Potpuno mi je irelevantno da li će mi neko vjerovati ili ne, meni nije potrebna validacija da se meni to desilo od bilo koga. Prestala sam da se identifikujem s tim da sam ja žrtva silovanja, razumijem da me to ne definiše na bilo koji način. U tom trenutku, proces izlaska u javnost je, meni se čini, mnogo lakši”, objasnila je.

Osvrnula se na probleme s kojima se suočavaju žene koje su silovane.

“Najveći problem je to što informacije o slučaju koji se prijavi procure, to ne važi samo za javne ličnosti, već i za osobe u lokalnim sredinama. Kada se to desi, osoba koja je prijavila je u nesigurnom okruženju, na meti da je ugrozi nasilnik, njegova porodica ili čak cijela zajednica, što se često dešava. Žene koje su preživjele teške zločine i traume često nemaju podršku društva. Ukoliko druge žrtve kojima je potrebna pomoć i podrška žele da dobiju bilo kakvu pravdu gledaju ove situacije, dobiju poruku da neće biti podržane i da je u šutnji veća sigurnost”, dodala je.

Istakla je da je važno početi govoriti o onome šta se događa.

“U vašem glasu je najveća moć, kada imate tu moć koju vam niko ne može oduzeti – u tome je vaša najveća sigurnost. Također bih poručila i da nikada ne pričaju o tome dok ne budu spremne. Svim ženama i muškarcima koji su doživjeli bilo kakav vid zlostavljanja poručujem da nikad nije kasno da se progovori, da se pronađe osoba iz okruženja ili SOS telefon i polako počne da se priča o tome koliko god možete i kad možete. Ne morate reći ko vam je to učinio ili detalje, ali bitno je da počnemo da govorimo o tome. Ta trauma čuči u našem tijelu i govori nam da smo mi krive. Zato o tome ne možemo da govorimo. Moramo da naučimo da o tome razgovaramo, da zaštitimo žrtve, da bi se one otvorile, osudile zločince i da bi nastao konsenzus u društvu da zločinci nemaju nikakvu protekciju”, zaključila je.

Pozorišni susreti u Brčkom završavaju večeras, a koncert će održati Rade Šerbedžija. On je prije nekoliko dana napisao pismo direkciji, a između ostalog je naveo:

“Pozvali ste me da na završetku vašeg festivala održim koncert u čast pobjednika. Za mene su pobjednici sve moje kolegice i kolege umjetnici koji su se solidarisali i, unatoč neprirodnoj situaciji, održali svoje predstave radi same publike radi koje se i bave ovom umjetnošću. Tako sam i ja odlučio da radi publike održim svoj koncert. Jedino što vas molim jeste da, prije mog koncerta, na pozornici na kojoj nastupam sa svojim orkestrom, ne bude nikakvih dodjela nagrada koje su na ovakav način iskompromitirane”, napisao je.

klix.ba
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img