Nedavno objavljeno

Namirnica mjeseca: NAR…

…šipak, mogranj, granat, latinski nazvan Punica granatum, raste kao grm ili manje drvo, a uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Sjemenke nara mogu se jesti same, cijediti za sok, a mogu biti dodatak ili ukras za voćne salate, salate i druga slana i slatka jela.

Plod je okruglast, kožaste kore koja se ne jede, a unutra se nalaze jestive, slatke i sočne sjemenke s malom košticom u sredini. Cijeđenjem sjemenki dobiva se izvrstan zdravi sok čijim ukuhavanjem se dobije melasa, u kulinarstvu često korištena, a posebno u perzijskoj kuhinji. Kako postoje različite vrste šipka, vanjska boja im varira od narandžaste do tamnocrvene boje.


SALATA OD KELJA I NARA

U manjoj zdjeli napraviti dresing od kašičice Dijon senfa, dvije supene kašike balzamičnog sirćeta i kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Tanko narezati 450 g mladih listova kelja, posoliti i pobiberiti po želji, preliti dresingom lagano miješajući dvije minute da se prožmu okusi. Dodati 50 g pečenih pinjola i čašu sjemenki nara te ponovo lagano izmiješati. Posuti sa 60 g ribanog kozjeg sira. Služiti odmah!


KUPOVINA I ČUVANJE

Birajte veće plodove, jer što je nar veći, sjemenke su mu sočnije i slasnije. Izbjegavajte one s tamnim mrljama i suhom korom. Svjež nar možete držati do dvije sedmice na hladnom, suhom i mračnom mjestu. Očišćen možete držati u zamrzivaču i do tri mjeseca.


NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI

Bogat je fosforom, kalijem, kalcijem i željezom. Sadrži vitamine B skupine te A i C vitamin. Bogat je vlaknima koja podstiču probavu i rad crijeva. Kako sadrži antioksidanse, podiže imunitet, pospješuje cirkulaciju te štiti organizam od karcinoma.


ČIŠĆENJE

Razrezati nar napola te u zdjeli pod mlazom vode odvajati sjemenke od membrane ili samo nad posudom. Očišćene sjemenke idealne su za grickanje između obroka. 100 grama očišćenog nara sadrži 83 kalorije.

 

 


SORBET OD ŠIPKA

Na laganoj vatri otopiti 200 g šećera sa čašom vode. Pustiti da vri dok ne dobijete sirupastu tekućinu. Dodati 450 ml soka od nara te još malo ukuhati. Ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi pa prebaciti u zamrzivač. Kad se smjesa dobro stisne, kašikom za sladoled vaditi kugle. Po želji ukrasiti listićima nane.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img