U suncem obasjanom Novigradu u sklopu hotela Nautica u restoranu Navigare u četvrtak 10.travnja održan je vrlo ugodan ali za turizam iznimno koristan Novigrad Wine & Gastro. Okupio se veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika kao i ljubitelja vina i gastronomije iz Novigrada i oklice ali i svih krajeva Istre, susjednog Kvarnera i susjednih Slovenije i Italije. Ovaj jedinstveni događaj spojio je vrhunska vina i razna ostala pića i delicije, vrlo edukativne radionice i humanitarni angažman, sve u prekrasnom ambijentu hotela Nautica tik uz more uz prekrasan pogled na brodove i jahte.
Nakon otvorenja i uvodnog druženja edukativni dio eventa započeo od 16 sati u posebnoj dvorani, a gdje su gosti mogli zaista uživati 5 kratkih ali fantastinih radionica i predavanja. Radilo se o savjetima prema uslužnom osoblju i konobarima kao i svima koji su u komunikaciji sa gostima a tu temu je povezala uz degustacijsko prezentacijsku radionicu vina Prelac za sommeliere. Radionicu je vodila jedina hrvatska sommelierka sa zlatnom ASI Diplomom – Monika Neral, zatim kratka ali vrlo korisna prezentacija koja je pobudila veliki interes o digitalnom marketingu i društvenim mrežama koju je vodila mlada vlasnica agencije Rič – Ivana Goa Majdandžić , poslije smo naučili neke stvari o ekološkoj proizvodnji maslinova ulja uz malu degustaciju a koju je vodio Robert Rota iz OPG Rota, a za kraj već spomenuti fantastični dvojac, vlo poznate sudionice Masterchefa Doris Vlah i Antonie Mikac imale su degustacijsku radionicu o Istarskoj kužini na moderan način.
Događaj je okupio 25+ vrlo kvalitetnih izlagača, najviše iz Istre, cijele Hrvatske i susjedne nam Slovenije, pa su tako posjetitelji uživali u degustacijama vrhunskih vina, kao i u slanim i slatkim zalogajima poznatih hrvatskih chefica i chefice hotela Nautica. Piće dobrodošlice i hit bila je Cannella, ali bilo je puno hitova eventa uz vrhunske suhomesnate proizvode Panonis, zatim ALBI sa fantastičnom svojom ponudom ribe, morskih plodova kao i pizza, bila je tu tvrtka Broken Bones iz Slovenije sa fantastičnim ginovima, zatim izvrsni pjenušci Radgonske gorice ali i vina Kraljič, lokalni proizvođači maslinovog ulja OPG Jurišević, Rheos, Rota i vinari Pervino i Leonardo Palčić, zatim proizvođač prvog ličkog vina Vino Antunović, ali hit su bile i Tonkine fritule za koje se pobrinula Antonia Mikac, bivša kandidatkinja MasterChef Hrvatska koja sad osvaja hrvatsku gastro scenu svojim brendom Tonkine fritule. Gastronomski vrlo veliki doprinos dala je uvijek fantastična Chefica i sudionica MasterChef Hrvatska 2024, Doris Vlah.
Nakon edukativnih degustacijskih predavanja nastavljeno je ugodno druženje uz glazbu uživo a goste je zabavljao Bernard. Ulaz je za uzvanike bio besplatan kao i sve edukacije i degustacije vina, rakija, likera, sira, suhomesnatih proizvoda i raznih drugih delicija za sve goste.
Humanitarna dimenzija događaja
Partner događaja tvrtka Alexander Commerce (inače najveća hrvatska tvrtka za sitni inventar i čaše) osigurala je visokokvalitetne vinske čaše za degustacije. Posjetitelji su umjesto plaćanja kotizacije davali donacije od 5 ili više eura za vinsku čašu i mogli su je zadržati nakon događaja za uspomenu na event i na učinjeno dobro djelo. Sva sredstva prikupljena donacijama sa eventa uplaćena su i donirana za Ligu protiv raka PULA.
Uz hotel Nauticu kao domaćina i suorganizatora ove lijepe priče potporu događaju dali su Istarska županija, TZ Istarske županije, Grad i TZG Novigrada Cittanova i Udruženje obrtnika grada Poreča. Uz institucionalne partnere, događaj podupiru brojni komercijalni i medijski partneri koji zajedno oblikuju priču Wine & Gastro eventa.
Partneri i izlagači bili su osim gore spomenutih OPG Dean Prodan, Vina Prelac, Vina Guštin, Vinska kuća Matić, Dukat President, Auto centar Poreč sa MG vozilima, Vino Antunović – Lička vina, Tonkine Fritule, Vina Agapito, Petrova tjestenina SLOVIN, Kamnik vinarija, Tenuta Tre terre – Nota Vinegar, Cetina voda, Zigante Vero i Cattunar.