Evo nekoliko savjeta o prehrani koja će nam pomoći da se osjećamo puni enegije i spremni za proljeće.
Sezonsko voće i povrće
Citrusi (narandže, grejp, limun, mandarine) – bogati su vitaminom C, koji jača imunitet.
Jabuke i kruške – odlične su za probavu i bogate vlaknima.
Kupusnjače (kelj, prokulice, karfiol, brokula) – pune su antioksidanata i pomažu detoksikaciju organizma.
Repa, cvekla i mrkva – poboljšavaju cirkulaciju i čiste jetru.
Hrana bogata proteinima
Riba (losos, skuša, sardine) – bogata omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale.
Mahunarke (leća, grah, slanutak) – pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i stabiliziraju šećer u krvi.
Orašasti plodovi i sjemenke (bademi, orasi, lanene i chia sjemenke) – odlični za zdravu kožu i energiju.
Fermentirana hrana za zdravu probavu
Kiseli kupus, kefir, jogurt – sadrže probiotike koji jačaju crijevnu floru i poboljšavaju imunitet.
Topli čajevi i biljni napici
Đumbir i kurkuma – smanjuju upale i griju organizam.
Zeleni čaj – bogat antioksidantima, pomaže detoksikaciju.
Lagana, ali hranjiva jela
Domaće supe i čorbe – zagrijavaju i hidriraju organizam.
Integralne žitarice (heljda, zob, proso) – daju dugotrajnu energiju.
Ova hrana pomoći će vam da pročistite organizam, ojačate imunitet i pripremite se za proljetne promjene.