Nedavno objavljeno

Pripremite organizam za proljeće

Februar je idealan mjesec za jačanje imuniteta i pripremu organizma za proljetne promjene

Evo nekoliko savjeta o prehrani koja će nam pomoći da se osjećamo puni enegije i spremni za proljeće.

Sezonsko voće i povrće

Citrusi (narandže, grejp, limun, mandarine) – bogati su vitaminom C, koji jača imunitet.

Jabuke i kruške – odlične su za probavu i bogate vlaknima.

Foto: Freepik

Kupusnjače (kelj, prokulice, karfiol, brokula) – pune su antioksidanata i pomažu detoksikaciju organizma.

Repa, cvekla i mrkva – poboljšavaju cirkulaciju i čiste jetru.

Hrana bogata proteinima

Riba (losos, skuša, sardine) – bogata omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale.

Mahunarke (leća, grah, slanutak) – pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i stabiliziraju šećer u krvi.

Orašasti plodovi i sjemenke (bademi, orasi, lanene i chia sjemenke) – odlični za zdravu kožu i energiju.

Fermentirana hrana za zdravu probavu

Kiseli kupus, kefir, jogurt – sadrže probiotike koji jačaju crijevnu floru i poboljšavaju imunitet.

Topli čajevi i biljni napici

Đumbir i kurkuma – smanjuju upale i griju organizam.

Zeleni čaj – bogat antioksidantima, pomaže detoksikaciju.

Lagana, ali hranjiva jela

Domaće supe i čorbe – zagrijavaju i hidriraju organizam.

Integralne žitarice (heljda, zob, proso) – daju dugotrajnu energiju.

Konzumiranje namirnica bogatih vlaknima: zob, ječam, cjelovite žitarice, pekarski kvasac, gljive

Ova hrana pomoći će vam da pročistite organizam, ojačate imunitet i pripremite se za proljetne promjene.

Latest Posts

spot_img

Raport