Nedavno objavljeno

spot_img

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju

Zajednički ga obilježavaju osobe koje mucaju i njihove porodice te stručnjaci, logopedi i drugi – nastavnici, istraživači i kliničari

Svakog 22. oktobra obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day). Zajednički ga obilježavaju osobe koje mucaju i njihove porodice te stručnjaci, logopedi i drugi – nastavnici, istraživači i kliničari koji se bave mucanjem. Ovaj dan predstavlja temelj u građenju humanijeg, pravednijeg i saosjećajnijeg svijeta za milione osoba koje mucaju.

Mucanje je poremećaj govora u kojem je normalan tok govora prekinut čestim ponavljanjem ili produžavanjem govornih zvukova, slogova ili riječi, ili osoba ne može početi izgovarati riječ. Određene situacije kao što su govor pred više ljudi ili razgovaranje na telefon često pogoršavaju mucanje.

Govor osobe koja muca možemo olakšati tako da ne izbjegavamo kontakt očima, smanjimo broj pitanja, pokažemo interes i omogućimo osobi dovoljno vremena za odgovor te da je ne prekidamo i ne požurujemo.

Mucanje se obično grupiše udva tipa:
  • razvojno mucanje – nastaje u fazi kada dijete i dalje uči jezik, onda kada njegove govorne i jezičke sposobnosti nisu dovoljno razvijene da održe korak sa onim što želi reći. Primjećeno je da razvojno mucanje može biti nasljedno. Ovo je najzastupljeniji tip mucanja i dijete ga obično prevazilazi.
  • neurogeno mucanje – može javiti nakon moždanog udara, ili traumatskih povreda mozga i glave. U ovom slučaju, mozak ima poteškoće u koordinaciji različitih regija mozga uključenih u govor, što dovodi do problema u proizvodnji tečnog i jasnog govora.
spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport