Nedavno objavljeno

Kako se nositi sa jesenjom depresijom?

Najčešći znakovi jesenske depresije su:  stalna tuga ili osjećaj beznađa, umor ili nizak nivo energije, uprkos dovoljno sna, problemi s koncentracijom, promjene u obrascima spavanja

Simptomi jesenske depresije

Simptomi mogu varirati od osobe do osobe, ali najčešći znakovi jesenske depresije su:  stalna tuga ili osjećaj beznađa, umor ili nizak nivo energije, uprkos dovoljno sna, problemi s koncentracijom, promjene u obrascima spavanja, kao što je previše spavanja, prejedanje, posebno žudnja za ugljikohidratima i slatkišima, gubitak interesa za aktivnosti koje su nekada bile zabavne, razdražljivost i anksioznost.

Kako se nositi s jesenskom depresijom?

1. Svjetlosna terapija
Jedan od najefikasnijih tretmana za jesensku depresiju je svjetlosna terapija. Ova metoda podrazumijeva svakodnevno izlaganje svjetlosnoj kutiji koja imitira prirodno sunčevo svjetlo, u trajanju od 20-30 minuta, što pomaže resetovanju unutrašnjeg sata i povećanju nivoa serotonina.
2. Provodite vrijeme na otvorenom
Čak i kada su dani oblačni, vrijeme provedeno vani može vam pomoći da dobijete više prirodnog svjetla. Pokušajte šetati tokom dana, posebno ujutro kada je sunce najjače.
3. Ostanite fizički aktivni
Vježbanje prirodno poboljšava raspoloženje. Redovna fizička aktivnost povećava nivo endorfina i serotonina, što može pomoći u smanjenju simptoma depresije.
4. Održavajte zdravu prehranu
Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama može pomoći u regulaciji energije i poboljšanju raspoloženja.
Uz ove korake, razgovor s terapeutom ili stručnjakom također može biti koristan ako simptomi postanu previše teški za samostalno upravljanje.

 

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport