U SAD-u se adolescenti suočavaju sa značajnim nedostatkom hranjivih tvari, ali novo istraživanje naglašava kako jednostavno rješenje – dodavanje jednog jajeta dnevno – može dramatično povećati unos hranjivih tvari i poboljšati zdravlje, posebno za one koji su izloženi riziku od nedostatka hrane.
Dodavanje samo jednog jajeta dnevno pokazalo je značajna poboljšanja u unosu hranjivih tvari, s najvećim prednostima uočenim u nivoima kolina i vitamina D.
Ohrabrujuće je da konzumacija prvenstveno jela na bazi jaja poboljšava prehrambene rezultate, pri čemu konzumenti pokazuju značajno više nivoe kolina, vitamina B2, vitamina D, selena, luteina + zeaksantina, dokozaheksaenske kiseline i proteina nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju jaja.
Smatra se da ovi rezultati naglašavaju potrebu dostupnosti jaja i slične hrane bogate hranjivim tvarima kako bi se smanjio rašireni rizik od nedostatka hranjivih tvari.
Izvor: Cybermed.hr