Nedavno objavljeno

AKTUELNI NAČELNIK OPĆINE CENTAR SARAJEVO: Pismo čitateljicama Gracije

Mogao sam ovo prepustiti i PR ekspertima, onima koji odlično barataju riječima, ali sam želio da dobijete autentičnu poruku od jednog općinskog načelnika koji ima želje i volje da nastavi sa svime što je započeo u prvom mandatu

Piše Srđan Mandić

Kada sam prije četiri godine izabran većinom vaših glasova, to povjerenje i datu odgovornost sam shvatio vrlo ozbiljno. I trudio se, prema svijesti i savjesti, da radim sve što je u mojoj moći i učinim život građanki i građana Centra što kvalitetnijim – jer tu sam isključivo zbog njih. Zašto sam odabrao Graciju za pismo ženama Općine Centar? Jer sam decenijama posmatrao kako ovaj medij vrlo posvećeno ukazuje na sve izazove i teškoće s kojima se suočavaju žene u cijeloj BiH – samo zato što su žene. Kao sin, brat i ujak, mogu posvjedočiti da je uloga žene u današnjem društvu, najblaže rečeno, vrlo zahtjevna.
Na našem lokalnom planu općinske zajednice okružen sam timom žena koje su odista na poziciji moći. Njihove procjene, analize, ponuđena rješenja – poštujem i slušam; mislim da smo učinili dosta na poboljšanju statusa žena, ali vi ćete, naravno, donijeti konačan sud.

Generacija za ravnopravnost

Evo jednog fakta na koji sam stvarno ponosan: Općina Centar Sarajevo je prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja je proglašena rodno odgovornim akterom, a u okviru Globalne kampanje “Generacija za ravnopravnost”, vodeće svjetske inicijative za ubrzanje ulaganja u implementaciju rodne ravnopravnosti. Ova inicijativa okuplja organizacije, vladin i nevladin sektor te sve relevantne sudionike društva kako bi katalizirali napredak, zagovarali promjene i zajedno poduzeli hrabre akcije.
Naša općina dobila je status odgovornog aktera u okviru Akcione koalicije za ekonomsku pravdu i prava. Šta znači to konkretno? Pod sloganom “Od teorije do prakse”, a u cilju uspostavljanja gender-transformativnih ekonomija, pružamo sistemsku podršku porodici, marginaliziranim kategorijama, osobama sa invaliditetom, podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena, stimulaciji pronatalitetne politike.
Također smo prepoznati i kao lokalna zajednica koja pruža podršku porodici u implementaciji aktivnosti kroz Ekonomiju brige, koje realizujemo u saradnji sa UN Woman i Ekonomskim fakultetom u Sarajevu. Mogao bih vam danima pričati kako je to kad kroz najličnije i direktne susrete spoznate kako samo mala podrška koja dolazi od sistema znači mnogo za one koji tu podršku godinama čekaju.
Obavezali smo se da, kroz Gender akcioni plan za period 2023. – 2027., kao ključni mehanizam za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, predlažemo rodno osjetljive mjere u oblasti obrazovanja, kulture, sporta, socijalne i boračko-invalidske zaštite, zdravstvene zaštite, nasilja nad ženama, razvijanja mehanizama i grantova za podršku pokretanju novih startup biznisa i ostalim oblastima za koje je Općina Centar nadležna, kao i da kreiramo rodno odgovorne budžete. Mojim saradnicama i saradnicima kao i meni je jako važno uvođenje principa ravnopravnosti spolova u razvojne politike, strategije, projekte i programe, jer je lokalni nivo najneposredniji i najbliži građankama i građanima. Na koncu, u svom radnom vijeku u realnom sektoru uvjerio sam se koliko je za napredak svake firme, ali i zajednice, kao i institucije, važno da u procese odlučivanja budu uključene žene. Praktične, empatične, posvećene detaljima, gledaju širu sliku, ali vide i sve one pojedinosti koje nama muškarcima ponekad promaknu – jednostavno su partnerice koje želimo u svom timu. Koji god to tim bio.

Pokrenuti procesi čine razliku

Jesmo li imali prepreke na ovom putu i hoćemo li ih i dalje imati? Znam da hoćemo, ali nas to ne obeshrabruje. Istinski vjerujem da pokrenuti procesi čine razliku, a dozvolite mi da ovdje spomenem i nekoliko važnih aktivnosti koje reflektiraju nastojanja ka sistemskoj implementaciji rodne ravnopravnosti:
Finansiranje Fondacije lokalne demokratije u cilju pomoći ženama žrtvama porodičnog nasilja – jer znam koliko je od neprocjenjive važnosti da, kad žena koja je preživjela nasilje, naiđe na potpunu podršku unutar jednog sistema.
Pravo na sufinansiranje troškova doškolovavanja žena žrtava porodičnog nasilja – jer obrazovanje je ključni korak ka ekonomskoj neovisnosti.
Pravo na sufinansiranje nabavke silikonskih dodataka za žene oboljele od karcinoma dojke – o ovome stvarno nemam šta dodati, osim što smatram da je to važan vid zdravstvene podrške onima koje biju najtežu bitku u životu.
Ekonomsko osnaživanje žena realiziramo i kroz edukacije i kreativne radionice u okviru Centara za zdravo starenje.
Program samozapošljavanja žena dobi 35 plus – za žene koje su iz bilo kog razloga ostale bez stalnog zaposlenja. Ovaj program se realizira preko našeg Centra za izvrsnost u poduzetništvu.
Podrška natalitetu – jednokratna novčana pomoć za rođenje djeteta, sufinansiranje vantjelesne oplodnje, jednokratna novčana pomoć za očeve koji se odluče da koriste porodiljsko odsustvo, a podrazumijeva ekonomiju brige za ravnopravno raspoređivanje obaveza u kući, što je važan segment kojim se svi u društvu trebamo baviti.
Život nam čine različiti izazovi, a mi smo prepoznali koliko su pomoć u kući za osobe treće životne dobi, palijativna njega u saradnji sa Domom zdravlja “Vrazova”, kao i pomoć u kućanskih poslovima te plaćanje računa važan odgovor sistema. Vodili smo računa da je svaki od ovih “paketa” personaliziran i da pruža sistemsku pomoć cijeloj porodici.
Na kraju, i moj tim u općini i ja, ako nam dozvolite i date svoje povjerenje, i dalje ćemo raditi na uklanjanju prepreka u pogledu statusa i položaja žena u ekonomskom, kulturnom, socijalnom i svakom drugom smislu na lokalnom nivou.


Ovaj tekst je objavljen kao dio predizborne kampanje
za oktobarske izbore.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport