Nedavno objavljeno

spot_img

Svijet slavnih Hollywood u boci

Prvo Frank Sinatra, Elizabeth Taylor i Paul Newman, a onda su to bili Melanie Griffith, Zac Efron i Shia LeBoeuf. Davno nekad je svijet zatvarao oči pred njihovim porocima, a danas mediji slavne osobe neumoljivo stavljaju u prvi plan

Priredila Snežana Crkvenjaš
Snimci Sipa Press i AG

Zapaliti cigaretu usred brodvejskog teatra dok predstava traje može se smatrati nemarom. Nešto je ozbiljnije ako cigaretu odbijate ugasiti nakon opomene redara, a neoprostivo je kada se ne obazirete i još počnete galamiti i ometati glumce na sceni. Jasno je kako se radi o osobi pod dejstvom alkohola koju ne zanimaju pravila lijepog ponašanja. Ako je u pitanju anonimus, priča se može završiti jednom noći iza zatvorskih rešetki, ali su posljedice mnogo gore ako je u pitanju holivudska zvijezda. Neizbježno je da takvo ponašanje negativno utiče na daljnju karijeru, pogotovo ako se ne radi o samo jednom incidentu. Šta se to desilo da tada 28-godišnji Shia LaBeouf sa lisicama na rukama bude izveden iz brodvejskog teatra Studio 54 zbog narušavanja javnog reda i mira tokom izvođenja predstave Cabaret?

shia labeouf
Shia LaBeouf

Krug prokletih

Kao da je nekadašnja tinejdžerska zvijezda Disney Channela završila u “krugu prokletih” poslije snimanja Nimfomanke Larsa von Triera, na čijoj se premijeri pojavio s papirnom kesom na glavi, na kojoj je pisalo “Nisam više poznat”. U ovom i sličnim slučajevima, žrtva mora odgovarati za svoja nedjela pred cijelom zemljom, treba javno priznati da ima problem sa ovisnošću i svima izložiti svoj plan o tome kako će se protiv nje boriti. Tako je postupio i LaBeouf, najavio je putem CNN-a preko svojih agenata da dobrovoljno odlazi u centar za rehabilitaciju kako bi pobijedio alkoholizam. Uz priznanje, naravno, kako je svjestan da je njegovo ponašanje posljedica mnogo većeg zdravstvenog problema.

Hollywood je uspijevao da prikrije određene negativnosti, moć medija bila je ograničena, tabloidi manje agresivni, a paparazzi na sigurnoj udaljenosti. A, osim toga, tolerisanje alkoholizma bilo je mnogo veće

 

Nekad i sad

Frank Sinatra, poznat kao veliki ljubitelj dobre kapljice, govorio je kako je pijanstvo jadna zabava i da niko ne bi trebao popiti toliko da se ne može kontrolisati. “U Frankovom slučaju radilo se o litrima žestokog pića konzumiranih od sumraka do zore”, riječi su Tonyja Bennetta, džez pjevača koji ga je veoma cijenio, ali nikada nije uspijevao da ga prati u noćnim pijankama. Za Sinatru je dobro podnošenje alkohola bilo znak muškosti, mrzio je gledati pijane glumce.

Za Sinatru je dobro podnošenje alkohola bilo znak muškosti

Od Bogarta do Hayworth

Hollywood je uspijevao da prikrije određene negativnosti, moć medija bila je ograničena, tabloidi manje agresivni, a paparazzi na sigurnoj udaljenosti. A, osim toga, tolerisanje alkoholizma bilo je mnogo veće.

Nije bila tajna, ali nije se ni pričalo o tome da se Humphrey Bogart ne odvaja od flaše, da Mary Pickford pije viski kao vodu, da je pijanog Errola Flynna nemoguće kontrolisati, da je Rita Hayworth od majke, koja je umrla od posljedica alkoholizma, naslijedila naviku skoro svakodnevnog opijanja…

Humphrey Bogart
Humphrey Bogart

Klinika “Betty Ford” redovno je fakturisala milione dolara zahvaljujući Robertu Mitchumu, Elizabeth Taylor i Richardu Burtonu. Alkoholizam i promiskuitet nekada su u Hollywoodu bili samo neznatno gori od nekog poremećaja u ishrani. Novinari su se više bavili bračnim nevjerstvima ili očitijim primjerima poroka, problemima sa teškim drogama, kakve su imali, naprimjer, Bela Lugosi, Judy Garland i River Phoenix, zbog kojih su mnoge zvijezde završile tragično.

Elizabeth Taylor i Richard Burton
Elizabeth Taylor i Richard Burton

A danas je samo jedno pijanstvo u javnosti dovoljno da nekom glumcu uništi reputaciju. Još na internetu postoje svjedočanstava poznate lude noći Matthewa McConaugheya iz Nikaragve 2008, a fotografije pijane Lindsay Lohan objavljivane su i prečesto u medijima. Čak je i neporočni Mel Gibson uhapšen pijan 2006, u vrijeme kada je bio pod pritiskom zbog neopreznih seksističkih i antisemitskih izjava.

Danas je izgleda nemoguće sakriti bilo šta kada si zvijezda, mada je nekima to uspjelo. Tako je Ben Affleck svojevremeno priznao u jednom talk showu da je puno godina ranije posjećivao Klub anonimnih alkoholičara, a Kristin Davis je u 48. godini priznala kako je kao djevojka toliko pila da je mislila da neće doživjeti tridesetu.

Drew Barrymore je izjavila kako je počela piti sa 11 godina, Kiefer Sutherland i boca viskija bili su godinama nerazdvojni, Robin Williams je sam sebe javno linčovao priznanjem da je često konzumirao alkohol i kokain. Isti ili sličan problem imali su Melanie Griffith, Carrie Fisher, Robert Downey Jr. te otac i sin Sheen, Martin i Charlie. A sve to ima i svoje posljedice: u 31. godini umro je glumac iz serije Glee, Cory Monteith, zbog smrtonosnog koktela alkohola i heroina, a sličnu sudbinu doživio je Philip Seymour Hoffman, koji se godinama opijao pokušavajući se držati dalje od teških droga.

Philip Seymour Hoffman

Uzroci? Često se radi o stresu zbog pretjeranog posla, o “glumačkoj šizofreniji” tokom rada na ulogama, o unutrašnjoj borbi koja nastaje prilikom poistovjećivanja sa likovima koje tumače, o odsustvu zdravog društvenog života i nefunkcionalnim vezama. Ili, kao što je to slučaj sa glumcima koji su odmalena pod svjetlima reflektora, o teškoćama da se prilagode svemu onome što zahtijeva život slavne osobe. Shea LaBeouf je tipičan primjer, a natpis “Nisam više poznat”, koji je sedmicama poslije jednog Berlinalea bio svakodnevni status na njegovom Twitter profilu, očito je njegova želja, a možda i vapaj za anonimnošću. Jer, kako je 2013. po završetku rehabilitacije izjavio njegov vršnjak, glumac Zac Efron: “Borba protiv alkoholizma nikada ne prestaje.”

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport