POTREBNO:
1 šolja šećera,
4 šolje vode,
3 dunje,
2 kašike hibiskusa (za boju),
korica jedne narandže,
2 štapića cimeta,
3 zvjezdasta anisa,
1 grančica ruzmarina; za ukrašavanje: slatki kajmak i pistacije
PRIPREMA: Prokuhajte vodu i šećer dok se šećer ne rastvori. Dunje prepolovite (nemojte vaditi sjemenke, one će poboljšati boju i sirupu dati konzistenciju) i stavite u šerpu. Na dunje stavite hibiskus, narandžinu koricu, štapiće cimeta, zvjezdasti anis i ruzmarin. Kuhajte poklopljeno oko sat vremena dok dunje ne omekšaju, ali pazite da ne postanu kašaste.
Poširane dunje prebacite u posudu za serviranje i ostavite da se potpuno ohlade. Zatim ih ohladite u frižideru najmanje 1 sat prije serviranja. Preko njih stavite slatki kajmak i pospite pistacijama.