Možda ćete imati manju vjerovatnost da ćete razviti posebno smrtonosan oblik raka debelog crijeva ako dugo konzumirate jogurt, otkriva novo istraživanje. Naime, osobe koje su godinama konzumirale dvije ili više porcija jogurta sedmično imale su 20% manje izglede za agresivni tip tumora koji se obično nalazi na desnoj strani debelog crijeva (proksimalni dio debelog crijeva).
Treba spomenuti, kako piše Cybermed.hr, da se radilo Bifidobacterium-pozitivnim tumorima, a ova studija pruža jedinstvene dokaze o potencijalnoj dobrobiti konzumacije jogurta protiv određenih vrsta raka. Dokazi upućuju na tumor-supresivni učinak unosa jogurta, koji obično sadrži Bifidobacterium.
Također, treba dodati da se ovaj rad pridodaje rastućim dokazima koji ilustriraju vezu između ishrane, crijevnog mikrobioma i rizika od raka debelog crijeva.
Inače, smatra se da jogurt, fermentirana mliječna hrana koja prvenstveno sadrži žive bakterije mliječne kiseline, ima blagotvorne učinke na zdravlje. Spominje se efikasnost jogurta u prevenciji proljeva povezanog s infekcijom bakterijom Clostridium difficile, koja uzrokuje kolitis, te kod upalnih bolesti crijeva. Podaci iz nekih studija pokazuju da unos jogurta smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i smrtnost od svih uzroka.
Među važnim sojevima probiotičkih bakterija u jogurtu, za Bifidobacterium se sugerira da ima učinak supresije tumora.
Izvor: Cybermed.hr