Nedavno objavljeno

ISHRANA I MENTALNO ZDRAVLJE: Može li ono što jedete uticati na to kako se osjećate?

Istraživanja sugeriraju da postoji veza između crijeva i mozga, što može igrati ulogu u tome kako se osjećamo. Konzumacija određene hrane i usvajanje zdravih prehrambenih navika mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja

Dobro je poznato da ishrana ima ključnu ulogu u našem zdravlju i dobrobiti. Međutim, kako vrijeme prolazi, sve više učimo o njenoj važnosti za socijalno, emocionalno i mentalno zdravlje.

Istorijski gledano, mentalna stanja liječila su se uglavnom psihijatrijskim terapijama, poput savjetovanja, lijekova, a ponekad i hospitalizacije. No, danas novo područje, poznato kao nutricionistička psihijatrija, ističe uticaj ishrane na mentalno zdravlje. Cilj mu je da podrži liječenje mentalnih poteškoća kroz promjene u ishrani i načinu života.

Crijeva su „drugi mozak“

Hrana koju konzumiramo može uticati na mozak putem probavnog trakta, koji je usko povezan s mozgom. Crijeva su dom trilionima mikroorganizama koji obavljaju brojne važne funkcije, uključujući sintezu neurotransmitera. Ovi hemijski spojevi prenose signale u mozgu i reguliraju san, bol, apetit, raspoloženje i emocije.

Zbog složenih interakcija između crijeva i mozga, crijeva se često nazivaju „drugim mozgom”. Stručni naziv za ovu povezanost je osovina crijeva i mozga.

Neka istraživanja sugeriraju da ishrana utiče na zdravlje crijevne mikrobiote, što posljedično može uticati na mozak, a time i na mentalno i emocionalno zdravlje.

Prehrambeni obrasci povezani s poboljšanim mentalnim zdravljem

Foto: Freepik

Uravnotežena ishrana bogata hranjivim tvarima može biti najbolji način za poboljšanje raspoloženja. Istraživanja pokazuju da je veći unos voća i povrća povezan s boljim mentalnim stanjem, nižim nivoom stresa i većim zadovoljstvom životom.

Preporučuje se fokusiranje na cjelovitu hranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Ako niste sigurni odakle da počnete, mediteranska ishrana može biti dobar izbor. Naučna istraživanja i zdravstvene organizacije često preporučuju ishranu sličnu mediteranskoj zbog njenog pozitivnog učinka na zdravlje crijeva i smanjenje rizika od depresije.

Naprimjer, pregled iz 2019. godine pokazao je da ishrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, a siromašna crvenim i prerađenim mesom, može smanjiti rizik od depresije za 10 %.

Mediteranska ishrana podrazumijeva povećan unos:

  • voća
  • povrća
  • ribe
  • orašastih plodova
  • mahunarki
  • maslinovog ulja
  • mliječnih proizvoda.
  • Istovremeno, smanjite unos:
  • pržene hrane
  • mesnih prerađevina
  • zaslađenih pića
  • peciva.

Također, preporučuje se konzumacija hrane koja može smanjiti upalu i stres u tijelu, kao što su:

  • namirnice bogate vlaknima
  • voće i povrće
  • nezasićene masti
  • fermentirana hrana.
Izvor: Healthline

 

Latest Posts

spot_img

Raport